Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az anyai alkoholfogyasztás növeli a hirtelen csecsemõhalál szindróma (SIDS) kockázatát a magzatra gyakorolt közvetlen hatások révén, nem direkt módon pedig a környezeti kockázati tényezõk által" - húzták alá a szakemberek az ausztrál Curtin Egyetem munkatársaként dolgozó Colleen O'Leary által vezetett tanulmányban.
Az amerikai betegségellenõrzési és -megelõzési központ (CDC) az egyéves kor alatti gyermek nem egyértelmû okból fakadó halálaként definiálja a hirtelen csecsemõhalál szindrómát. Az Egyesült Államokban évente nagyjából 4500 csecsemõhalál esik ebbe a kategóriába.
A szakemberek korábban a szülõk dohányzásával és a babákra nézve veszélyes környezettel hozták összefüggésbe a hirtelen csecsemõhalál szindrómát - vagy bölcsõhalált -, ám csak kevés tanulmány vizsgálta, hogy vajon az alkoholfogyasztás is felelõssé tehetõ-e az esetek bizonyos hányadában.
A tanulmány 77 895 olyan nõ adatainak elemzésével készült, akik 1983 és 2005 között szültek. A kutatók összevetették az alkoholproblémával diagnosztizált anyák és a többi nõ csecsemõinek halálozási adatait. Az alkoholproblémával küzdõ anyáktól (21 841) született gyerekek közül 171-nek, míg a másik csoportba tartozók anyák (56 054) gyermekei közül 132-nek okozta halálát hirtelen csecsemõhalál szindróma a vizsgált idõszakban.
Az eredmények szerint a terhesség ideje alatt mértéktelenül alkoholizáló anyák gyermekeinek esetében hétszeres volt a bölcsõhalál kockázata az alkoholproblémával nem küzdõ anyák gyermekeihez képest. A szülést követõ egy éven belül mértéktelenül alkoholizáló anyák gyermekeinek esetében kilencszeres volt a kockázat.