2020.11.30. - András, Andor

Csökkent a gyermekágyi halandóság a világban

Globálisan 35 százalékkal csökkent, az Egyesült Államokban, Kanadába és Norvégiában viszont meglepõen magas a szülésben vagy azt követõen elhunyt anyák száma - derült ki egy frissen ismertetett tanulmányból.
Kutatók szerint 2008-ban az AIDS-betegség 61 ezer anya halálát okozta a szülés során vagy az azt követõ rövid idõszakban. A legtöbben Afrikában haltak meg a betegség következtében.

"Még mindig túl sok anya hal meg világszerte, de most már több okunk van az optimizmusra" - mondta Washingtoni Egyetem tudósa, a kutatás vezetõje. Az amerikai intézmény véleménye ugyanakkor ellentmond többek közt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjának. A WHO 2009 év végén ismertetett felmérésében azt állította, hogy az utóbbi húsz évben nem javult számottevõen az anyák és a babák túlélési esélye.

Murray és kollégái 181 ország adatait összesítve és modellezve jutottak arra a következtetésre, hogy a szülés és az azt közvetlenül követõ idõszak már nem rejt akkora veszélyeket, mint korábban. "Becsléseink szerint 2008-ban 342.900 anya halt meg, szemben az 1980-as 526.300 elhunyttal" - mondta az amerikai szakember a Lancet címû tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány számait idézve.

Meglepõen magasnak nevezte ugyanakkor azt, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és Norvégiában, tehát a világ legtehetõsebb országai közül néhányban meglehetõsen magas a gyermekágyi halandóság. Az amerikai arány például kétszerese a brit, háromszorosa az ausztrál és négyszerese az olasz adatoknak. Míg 1980-ban minden százezer szülésre 12, addig 2008-ban 17 haláleset jutott. Kanadában 6-ról 7-re, Norvégiában 7-rõl 8-ra nõtt az arány.

A legnagyobb javulás Kínában, Egyiptomban, Ecuadorban és Bolíviában ment végbe, az ázsiai országban 165-rõl 40-re csökkent a szám.