2023.06.03. - Klotild

Népszerûek az erdei óvodák Németországban

Nincs rossz idõ, csak nem megfelelõ öltözék - állítják a németországi úgynevezett erdei óvodák vezetõi. Az egyre népszerûbbé váló intézmények a természet szeretetére nevelik a kisgyerekeket a mindennapi erdei játékkal és foglalkozásokkal.

Németországban összesen hétszáz erdei óvoda mûködik, amelyek koncepciója Skandináviából származik. A Németországi Természeti és Erdei Óvodák Tartományi Szövetségének információi szerint már ötven évvel ezelõtt mûködtek ilyen óvodák Svédországban, Norvégiában és Dániában. Az elsõ német erdei óvoda 1993-ban lett államilag elismert intézmény - mondta el Maria-Luise Sander, a szervezet vezetõje.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az eberswaldei erdei ovisok minden nap a természetben, az erdõben játszanak. Angelika Czirr óvónõ szerint csak nagy vihar és zivatar esetén maradnak az épületen belül, hiszen ahogy mottójuk is mondja: nincsen rossz idõjárás, csak nem megfelelõ öltözék. A gyermekek síruhában, meleg cipõben a lehetõ legtöbb idõt télen is a természetben töltik.

Czirr elmondta: az ötlet alapvetõen egy probléma megoldásaként született három évvel ezelõtt. Az óvoda átépítése után ugyanis túl kevés terük maradt a gyerekeknek a játékra, ezért döntöttek úgy a nevelõk, hogy inkább az erdõbe viszik ki kirándulni és sétálni a kicsiket.

Miután a szülõk is meggyõzõdtek arról, hogy így a gyermekek változatosabb foglalkozásokon vehetnek részt, az intézmény két csoportját erdei csoporttá alakították. Az ifjúsági hivatal segítségével pedig alapfelszerelést - kézikocsit, nagyítókat, köteleket és szakirodalmat - vásároltak, illetve a további fejlesztéseket és képzéseket is finanszírozni tudták.

Az elgondolásnak több jó oldala is megmutatkozott. "Bár kezdetben elõfordult egy-két megfázás és nátha, a gyerekek mostanra sokkal ritkábban lesznek betegek, sokkal kreatívabbak és életvidámak" - fejtette ki Czirr. A bogarak, giliszták, pókok és a természetben elõforduló egyéb élõlények, illetve jelenségek felfedezése nagy örömet jelent mind a kicsiknek, mind a nevelõknek.

Brandenburg tartományban összesen nyolc erdei óvoda mûködik - többek között Templinben, Neuenhagenben és Belzigben. De nem az összes intézmény viszi minden egyes nap az erdõbe a kisgyerekeket. Jeannine Seibt, az eichwaldei óvoda vezetõje elmondta: náluk a hétfõ és a csütörtök az "erdei nap", a többi napokon kirándulásokat tesznek vagy úszni mennek, egy napon pedig az óvodán belül vagy a kertben játszanak a gyerekek.