rss
bohócdoktor vizit szja 1%


 • Gyerekek - felnõtt kórban

 • Share on Tumblr

  Gyerekek között is gyakori a magas vérnyomás. Míg a legifjabbak körében ennek okaként elsõsorban szervi elváltozásra gyanakszik a szakorvos, a kamaszkorúaknál inkább a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód vált ki hipertóniás tüneteket. A kezelést egyik körben sem szabad elhanyagolni, mert a betegség további kóros élettani folyamatokat indíthat el.

  Azon már nem is csodálkozunk, hogy a felnõtt lakosságnak egynegyede magas vérnyomással küzd, az sem újdonság, hogy minden nyolcadik haláleset hátterében ez áll.

  A "néma gyilkos" szedi áldozatait, és erre különféle egészségügyi felvilágosító kampányok, szûrések fel is hívják a figyelmet. Az viszont már megdöbbentõ, hogy a csecsemõket, óvodásokat és iskolásokat is érint ez a felnõtteknél gyakori kór. A túlsúlyos gyermekek aránya másfél-kétszeresére nõtt az utóbbi évtizedben, tehát minden bizonnyal növekszik a magas vérnyomással küszködõk száma is. Egyes felmérések szerint az iskolás gyermekek nyolc százaléka rendszeres orvosi kezelésre szorul, és közöttük minden negyedik magas vérnyomással keresi fel az orvost.

  Dr. Reusz György egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának fõorvosa rámutat, hogy nem is új jelenségrõl van szó, bár így kezdi magyarázatát:

  - Minden esetre meg kell különböztetnünk azt a magas vérnyomást, ami csecsemõ és kisgyermekkorban jelentkezik, meg a késõbb, óvodás-, iskolás-, kamaszkorban elõfordulót. A kicsiknél ugyanis legtöbbször szervi eredetû alapbetegség van a háttérben, leggyakrabban vesebetegség, veseelégtelenség, a vesék érszûkülete. Az alapbetegséget a nephrológiai osztályokon kezelik, ott tehát állandó megfigyelés, gondozás alatt állnak a rászorulók. A magas vérnyomásos, nagyobb gyerekek többségénél azonban a túlsúly, és a mozgásszegény életmód a kiváltó ok, a genetikai hajlamon, a családi minta helytelenségén kívül.

  A gyermekorvosok hivatottak a megelõzésre, nekik kulcsszerepük van a felismerésben. Az elhízást ugyanis sokkal könnyebb megelõzni, mint gyógyítani. A kövér gyerek egynegyedébõl biztosan kövér felnõtt lesz, és ez a körülmény más betegségek rizikófaktorát is megnöveli.

  Az ország minden megyéjében mûködik lipidológiai központ, ahol a gyermekorvoson kívül dietetikus, pszichológus és gyógytornász is foglalkozik a páciensekkel. Azt is figyelembe kell venni, hogy magas vérnyomása nem csak kövér gyereknek lehet, soványnak is, ha bizonyos zsíranyagcsere, vagy hormonális rendellenesség áll fenn.

  - Milyen tünetek utalnak a gyermekkori magas vérnyomásra, hogy veszik észre a szülõk, pedagógusok?

  - Egészen köznapi tünetei vannak: fáradtság, vérszegénység, étvágytalanság, fejfájás, éppen ezért gyakran véletlenül derül csak ki - állítja a fõorvos.

  A magas vérnyomású kisgyermekek sok folyadékot kívánnak, több a vizeletük is az átlagosnál, és elõfordul, hogy a már szobatiszta gyerek is bevizel, fõként éjszaka. Veseelégtelenségben szenvedõknél, ha a keringést nagyobb mennyiségû folyadék terheli, a beteg vese nem képes kiválasztani.

  A veszélyeztetett gyermekeknél ugyanazok a kóros élettani folyamatok figyelhetõk meg, amelyek a felnõttkori érkatasztrófákat okozzák. Ezért fontos a mielõbbi diagnosztizálás és kezelés.

  - Mérhetõ-e otthon a gyerek vérnyomása, és tudják-e egyáltalán a szülõk, mennyi a normális érték?

  - Természetesen mérhetõ, ma már sokféle vérnyomásmérõ kapható, automata, digitális, higanyos, de vásárlásnál mindig meg kell mondani, hogy gyerek részére lesz, hogy az õ testméretéhez megfelelõ mandzsettát adjanak hozzá. A gyerek vérnyomásának helyes értéke általában nem határozható meg, mert ez függ egyrészt az életkortól, másrészt a testi fejlettségtõl. Csecsemõknél például 90, késõbb, 10 éves korban 110, majd 14 éves korban 120 a normális szisztolés érték.

  - Mi a teendõ, ha már megállapították a magas vérnyomást a gyereknél?

  - A kiváltó okot kell megszüntetni. Ha viszont nincs szervi elváltozás, akkor maga a magas vérnyomás tekinthetõ betegségnek, tehát azt kell kezelni. Kiváló gyógyszerek vannak forgalomban erre a célra, a gyerek kezelése ugyanazon elvek szerint történik, mint a felnõtté, de a gyógyszer lehet más és az adagolását is a gyerek korához, súlyához kell szabni. Emellett minden esetben ajánlott a mozgás, a sószegény, koleszterinszegény étkezés, az egészségkárosító életmód megváltoztatása.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Már a terhesség alatt meg lehet állapítani a későbbi depressziót

  Már a terhesség alatt meg lehet állapítani a későbbi depressziótMár a terhesség közben is meg lehet állapítani egy hormon szintjéből, hogy depressziós lesz-e szülés után a kismama vagy sem. Amerikai orvosok azt állítják: a terhesség közepe táján már valószínűsíthető, hogy a kismama depressziós lesz-e, miután megszüli gyerekét. Ezt egy pCRH nevű hormonból lehet megjósolni. A szülés utáni depresszió általában a gyermek világra jöttét követően négy és hat hét között kezdődik, és az anyák 10-15 százalékát érinti. A kutatók két kaliforniai orvosi központban vettek vérmintákat összesen száz állapotos nőtől, terhességük 15., 25., 31. és 37. hetében.

 • Babszem Jankó / Jack and the Beanstalk

 • Kötődés és leválás

  Kötődés és leválásAnnyit beszélünk a kötődésről, arról, hogy a baba kötődik-e hozzánk és megfelelően kötődik-e. De ritkán esik szó arról, hogy anya is kötődik. Anya is lelki szimbiózisban él a babával, és fokozatosan válik csak le a piciről. Neki is hiányzik, ha a baba nem lehet vele. Neki is fáj, amikor a nagymama először vigyáz a kicsire. Mellette is hideg az ágy, amikor az első éjszaka nem alszik otthon a kicsi. És nem csak a kicsinek kell beszoknia az óvodába: anyának is le kell szoknia az állandó együttlétről. Nehéz korszak ez, de a fokozatosság betartásával megoldható, elviselhető ez is.

 • Amit egy kismama fogyaszthat és nem fogyaszthat

  Marhahús, fagylalt, májkrém: néhány élelmiszer, melyeket nem fogyaszthat a kismama, ha tehéntejfehérje allergiás a csecsemõje.

 • Óriás ovis

  Óriás ovisa van Kínának: a 3 éves fiú 60 kilós és már több óvodából eltanácsolták, mert veszélyezteti a többiek testi épségét.

 • Az anya klinikai halála után két nappal született egy gyermek

  London - Két nappal a klinikai halál beállta után "szülte meg" gyermekét Nagy-Britanniában egy volt korcsolyabajnok.

  A 41 éves Jayne Soliman 25 hetes terhes volt elsõ gyermekével, amikor egy nem diagnosztizált agydaganat következtében beállt nála a klinikai halál. Mesterségesen fenntartották a szívmûködését, amíg kislányát, Aye Jane-t az orvosok császármetszéssel világra nem segítették.

 • Várandósság alatt még a lábméret is változhat

  Sok kismama aggódik amiatt, vajon a terhessége során felszaladt plusz kilóitól hogyan fog minél elõbb megszabadulni, pedig van egy ennél sokkal visszafordíthatatlanabb változás is a várandósság alatt, amin semmilyen diéta nem segít.

 • Már egy órásan megkezdik Facebookos életüket a csecsemők

  Már egy órásan megkezdik Facebookos életüket a csecsemőkFelmérések szerint a brit újszülöttek több mint kétharmada a születését követő egy órán belül közösségi sztár lesz, ezzel megkezdve az életét a Facebookon. A csecsemőkről készült első fotókat a születés után kevesebb mint egy óra alatt a szülők 77 százaléka tölti fel a Facebookra, 48 százalék az Instagramra és 32 százalék a Flickrre. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, azért teszik ezt, hogy a távoli rokonok is értesüljenek az örömhírről, 22 százalék viszont csak azért csinálja, hogy jobb, menőbb legyen a többi szülőnél.

 • Mire figyeljünk a várandósság közbeni szépségápolás során

  Mire figyeljünk a várandósság közbeni szépségápolás soránA kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség és a szoptatás idején, mint az azt megelőző időszakban. A kismamák haja általában fényesebbé, csillogóbbá, erősebbé és dúsabbá válik, de előfordulhat zsírosodás a fokozott faggyútermelés következtében. Ilyenkor gyakoribb hajmosásra van szükség, erre a célra pedig speciális, kímélő sampont érdemes használni. A hajfestés és a dauerolás nem javasolt a terhesség legkritikusabb, első tizenkét hetében.

 • A terhesség feledékennyé tesz

  A terhességhez kapcsolódó mítoszokhoz tartozik - csakúgy mint az uborkaevés -, de most kutatás is megerõsítette, hogy a terhesség valóban feledékenyebbé teszi a nõket.

 • A héthónapos babák úgy reagálnak az emberi hangra, mint a felnõttek

  Már a héthónapos babák is úgy reagálnak az emberi hangra, mint a felnõttek - derült ki egy új tanulmányból. A kutatás segíthet az autizmus és más idegrendszeri fejlõdési rendellenességek megismerésében is.

 • Tanácsok a hozzátápláláshoz

  Tanácsok a hozzátápláláshozA fél éves korig tartó kizárólagos szoptatás a legoptimálisabb, szól az aranyszabály. Ha az anyákat rákényszeríti a helyzet, hogy mégis ki kelljen pótolni a csecsemő táplálását, tegyük ezt okosan. A pótlás irányelvei: elsősorban az édesanya saját tejének adásával, ha van lefagyasztva (fél évig is eláll, ha jó a fagyasztónk), azzal, vagy ha napközben „plusz” termelődik, akkor azzal. Másodsorban pasztörizált női tej adásával, ha van mód és lehetőség más szoptató anya tejét beszerezni. Harmadsorban anyatej-helyettesítő orvos által felírt tápszerrel.

 • Már a várandóság előtti stressz is hatással van a gyermek egészségére

  Már a várandóság előtti stressz is hatással van a gyermek egészségéreA fogamzás előtti stressz megváltoztatja a petesejteket, ami genetikai változást idézhet elő a majdani gyermekben. Még a leendő kismama tinédzserkorában átélt feszültség is hatással lehet az utódjaira. A várandósság alatt folytatott életmód hatással van a csemete egészségére. A legújabb vizsgálatok szerint azonban már a teherbe esés előtt is olyan változások következhetnek be a leendő anya szervezetében, amelyek még a baba mentális beállítottságát is befolyásolják. Patkányokon végzett kísérletek alapján állítják, hogy az összefüggés emberekre is érvényes.

 • Hogyan készüljünk a várva várt napra?

  Nagyon sokat segítenek a szülésre felkészítõ tanfolyamok, foglalkozások, ahol megismerkedhetnek a szülés folyamatával, a terhességgel és a szülõi teendõkkel.

  Fontos a terhesség alatt az óvatos, kíméletes testedzés. A test hajlékonyabb lesz, és karban tartja a lelket is. Az edzés során megtanulható a helyes légzés, és a légzés szabályozása, ami a vajúdás perceiben igen jól jön majd. Lehet, hogy ha eljön az idõ, felborulnak a tervek, de nem árt már az elején elgondolkodni azon, milyen testhelyzetben szeretne szülni.

 • Húszkilós baba okoz fejtörést az orvosoknak Kínában

  Mindössze tíz hónapos, de máris húsz kilogrammot nyom egy baba Kínában - a túlsúly oka még az orvosoknak is fejtörést okoz.