2024.06.21. - Alajos, Leila

Terhesség alatti ödémásodás és csökkentése

Terhesség alatti ödémásodás és csökkentése
Az ödéma a kapillárisok és szövetek közötti folyadékcsere folyamatának zavarából adódó fokozott folyadékfelhalmozódás a szövetekben.

Gyakori oka a só- és vízháztartás egyensúlyának hormonális okokra visszavezethetõ felborulása.

Szintén gyakori ok a szívelégtelenség. Az ödéma lehet ártalmatlan, idõszakos dagadás, de akár súlyos, életveszélyes elváltozás is. Terápiájában elsõsorban diuretikumokat használnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Mik lehetnek az ödema okai:

- Gyakori oka a testszerte megfigyelhetõ ödémának a jobb szívfél elégtelenség. A bal szívfél elégtelensége a tüdõben okoz folyadékfelhalmozódást, amely megfelelõ táptalajt jelent a kórokozóknak, ezzel tüdõbetegségek számos formáját idézve elõ a betegben. Az ilyen betegek gyakran vizelnek éjszaka (nycturia), hiszen a felhalmozott folyadékot a szervezet megpróbálja üríteni.

- Veseelégtelenségekre jellemzõ a szem körüli ödéma reggel. Az ilyen betegség kismértékû szöveti folyadékfelhalmozódással jár, de az a legpermeábilisebb érrendszerrel rendelkezõ területeknél jelentkezik, amilyen a periorbitális tájék is.

- A terhesség-végi ödéma a legtöbb kismamánál elõfordul, hiszen a terhesség egyik természetes velejárója. A várandósság alatt ugyanis teljesen megváltozik a nõi test anyagcseréje. Mindenki megpróbál küzdeni ellene, jobbnál-jobb ötleteket adtak nekem is abban az idõben, hogy mit tegyek a dagadó lábak, a duzzadt boka ellen.

Mit tehetünk az ödéma csökkentéséért?

- A szervezetben felhalmozott víztõl megszabadulni egyesek szerint gyógyteák, valamint homeopátiás szerek használatával lehet a legegyszerûbben,
- A héjában fõtt krumplit petrezselyemmel vagy metélõhagymával elkészítve,
- Szeletelt nyers uborka fogyasztása, sok görögdinnye evése,
- Lábakat fel kell polcolni, nem szabad lógatni, és mellette sokat kell pihenni.