2021.06.25. - Vilmos

Miben segíthet az apuka az elsõ napokban?

Miben segíthet az apuka az elsõ napokban?
Miben segíthet az újdonsült apuka, hogy a kezdeti idõk nehézségeit könnyebben áthidalja a család? Hogyan segíthet az anyának, mik azok a tettek, amelyekkel megkönnyíti a mindennapi életet?

Az elsõ években erõs biológiai kötõdés van az anya és gyermeke között. Ez a kapcsolatból nem zárja ki az apát, csak fel kell ismernünk, hogy az õ kötõdése más jellegû, inkább tanuláson alapszik, nem ösztönös. Prolaktin „az anyai hormon”, amely a tejtermelésért felel, csak a nõkben van, ez a hormon alakítja ki az anyai ösztönöket is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Fontos, hogy az apa úgy tekintsen az anyára, mint ösztönösen viselkedõ emberre, s fogadja el, hogy az anya tudja legjobban, mit kell tennie.

Az apa talán úgy értékelheti a helyzetet, hogy az anya és a gyerek túlságosan kötõdnek, túlzásnak érzi, ha az anya egy pillanatra sem akar elszakadni a babától. Pedig az ösztönöktõl vezérelt anya csak válaszol a baba szükségleteire, nem rossz szokást alakít ki.

Az anyuka önbizalmának erõsítése:

Az apa feladata rendkívül fontos az újdonsült anya mellett. Hiszen anyai ösztönei vannak, önbizalma viszont még nincs elég. Az apának kell ezt megerõsítenie. Fogadja el, hogy felesége jól reagál és biztassa: „Úgy kell tenned, ahogy jónak látod. Nem szállok szembe az anyai megérzéseiddel. Te végzed a legfontosabb munkát a világon.”

Ne zavarja össze még az apa is kritikákkal és tanácsokkal („úgy érzem, túlzottan függni fog tõled, el fogod kényeztetni”), hiszen már így is épp elég tanácsot kapott mindenkitõl az új anya, aki éppen keresi saját szülõi stílusát.

Teremtse meg az otthon nyugalmát, biztonságát:

Az apa feladata megteremteni az otthon biztonságát és nyugalmát. A biztonságot ne borítsuk fel költözködéssel, munkahelyváltással, a terhesség végétõl hadd érvényesüljön az anya fészekrakó ösztöne. A nyugalmat ne zavarja meg látogatók hada, a gyerekágyas idõszakban gondoskodjon róla az apa, hogy csak az jöjjön, aki segíteni akar.

Egy kis együttérzés:

Az apa segítsen a baba körül, fõleg ha az anya már kimerült. Legyen érzékeny a „már nem bírom tovább” üzenet megértésére. Ilyenkor mondja azt: ”menj, és tegyél valamit, ami jól esik neked!” Délután, munka után az apa hõsként lehet úrrá az otthoni feldúlt helyzeten. Az egész nap nyûgös babák percek alatt megnyugszanak a „friss”, nyugodt apa meztelen mellkasán.

Éjszaka, ha biztosan nem éhes a baba, aludni küldheti kicsit az anyát a nyûgös gyerektõl. Tudatosítsa az anyában, hogy nem várja el tõle, hogy otthon minden a helyén legyen, segítsen a háztartásban.

Normális dolog azt érezni, hogy „túlságosan kötõdik a gyerekhez”, de ezt vitassa meg a feleségével. Ha nem beszélnek róla, az idõ múlásával az anya valóban a gyerekhez, a férj pedig a munkájához fog túlzottan kötõdni. Ne kényszerítse az anyát, hogy elhagyja a babát, menjenek pihenni hármasban, háztartás helyett ilyenkor a férjére szentelheti idejét az anya.

És milyen lesz a szex:

Természetes és a baba védelmét szolgáló folyamat, hogy a szexhormonok aránya lecsökken az anyai hormonhoz képest (kb.: 6-9 hónapra). A „házasság évszakát” felváltja a „szülõség évszaka”. Az anyának is meg kell értenie azt, hogy a férje hormonjai mit sem változtak, ne tekintse bosszantásnak közeledését.

Az anyát a szex nem érdekli, nem a férje, így a szexhez kell kedvet csinálni. Mivel a szex legnagyobb ellensége a fáradtság, tehermentesítse a feleségét a babától, háztartástól néha. Udvaroljon neki újra (virág, gyertyafény), ez meglendíti a hormonokat.

Ha a baba fölébred szerelmeskedés közben, ne tekintse elveszett próbálkozásnak az estét, mondja azt: ”Segítek visszaaltatni, utána szerelmeskedjünk kicsit.” Ha az anya érzi, hogy segítenek neki a gyerek körül, általában nagyobb kedvet érez a szexre.