2021.01.25. - Pál

A biztonsági öv használata a magzatot is megvédheti egy esetleges autóbalesetben

A biztonsági öv használata a magzatot is megvédheti egy esetleges autóbalesetben
A biztonsági öv használata terhes nõk esetében nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a baba egy esetleges autóbalesetben ne sérüljön meg súlyosan, vagy akár hogy életben maradjon - állítja egy kutatás, mely azt a téveszmét hivatott megcáfolni, miszerint a biztonsági öv viselése káros lehet a magzatra.

A szakértõk 57 autóbalesettel kapcsolatban végeztek részletes kutatást, melyekben a terhesség 20. heténél elõrébb járó nõk voltak érintettek. A szerencsétlenségekben 12 magzat veszítette életét.

A Michigani Egyetem kutatói szerint az Amerikában az évente elhunyt 370 magzatból 200 élete megmenthetõ lenne, ha minden terhes nõ becsatolta volna azt a bizonyos övet. A bekötött kismamák az ezt elhalasztó társaikkal szemben ugyanis 84 százalékkal csökkentik annak kockázatát, hogy a kicsi életét veszítse a baleset során.

A tanulmány során a nõk 72 százaléka viselt biztonsági övet. A védelemmel utazó nõk magzatainak mindössze 38 százaléka halt meg vagy szenvedett el valamilyen súlyos komplikációt. A fellépett súlyos komplikációk között volt a nõ méhlepényének idõ elõtti leválása a méhfalról, a terhesség 32. hete elõtti koraszülés, illetve a magzat közvetlen sérülése is elõfordult.

Ezen kívül a tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztonsági öv be nem csatolása a kismamát is veszélyezteti, és mivel a baba teljes mértékben tõle függ, az õ élete is megmenthetõ az öv bekötésével.

Dr. Mark Pearlman, vezetõ kutató azt tanácsolja, hogy az övet ne közvetlenül a hasukon vessék át a terhes nõk, hanem az öv alsó szíját tolják minél lejjebb, a csípõ irányába, a vállhoz esõ szíjat pedig a mellük között vezessék el. A tanulmány során nem talált megerõsítésre az a feltételezés sem, hogy a légzsák káros lenne a magzatra.

Forrás: Medipress