2022.05.18. - Erik, Alexandra

Mit tehetünk a pelenkakiütés ellen?!

Mit tehetünk a pelenkakiütés ellen?!
Mit tehetünk a pelenkakiütés ellen?!A pelenkakiütés az egyik leggyakoribb probléma a babák körében. Majdnem minden baba kap kiütést a pelenkától. Bár ez nem komoly probléma, mégis zavaró lehet a baba számára. Az enyhe pelenkakiütést a kipirosodott bőrről lehet felismerni, míg a komolyabb már gyulladt bőrt, hólyagokat, sebesedést és hámlást okozhat. A pelenkakiütés kellemetlen, de szerencsére ártalmatlan. Néhány egyszerű lépéssel napok alatt orvosolható. Ha a pelenkakiütés három napi kezelés után sem csökken láthatóan, lehet, hogy gombás fertőzés lépett fel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gombás fertőzés piros vagy fehér „szigetekkel” rendelkező piros nedves kiütésről ismerhető fel és alapos ápolás ellenére sem könnyen múlik el. Ha a pelenkakiütés nem jön rendbe pár nap alatt sem és úgy gondolod, gombás fertőzése van a babádnak, akkor fordulj orvoshoz. Az orvos felír majd egy kenőcsöt, ami rendbehozza a gombás fertőzést a babád popsiján.

Hogyan lehet megelőzni?

- A pelenkakiütést nem lehet minden esetben megelőzni, de van néhány dolog, amivel csökkenteni lehet az esélyét.
- Cseréld a baba pelenkáját rendszeresen és használj olyan pelenkát, aminek jó a nedvszívó képessége. A nedvesség a pelenkakiütés egyik fő okozója.
- Tisztítsd meg a baba popsiját gyengéden, de alaposan minden pelenkacserénél.
- Legyen a kicsi popsija teljesen száraz mielőtt tiszta pelenkát adsz rá. Rendszeresen próbáld meg pár órára pelenka nélkül hagyni a babát. Így a bőre lélegezhet és a pelenka nélküli mozgás elősegíti a motoros képességek kialakulását is.
- Kenj egy vékony réteg popsikrémet a bőrre minden pelenkacserénél. Így egy védőréteget képezel a baba popsija és a pelenka közé.

Mit tehetek ellene?

Még ha minden szabályt be is tartunk, néha a pelenkakiütést nem lehet megelőzni. De szerencsére egyszerű a megoldás. Hogy orvosold a pelenkakiütést, pelenkacserénél kenj a baba popsijára egy vékony réteg cink-oxid és panthenol tartalmú popsikrémet. Ez a kenőcs puhítja a bőrét és enyhíti a pirosodást. A cink-oxid antibakteriális hatású, segít csökkenteni a pelenkakiütést és a popsit is óvja. De ne feledd, ha nem látsz 3 napon belül változást, keresd fel az orvosodat!