2022.05.18. - Erik, Alexandra

Várandósság alatti pajzsmirigy problémák

Várandósság alatti pajzsmirigy problémák
Várandósság alatti pajzsmirigy problémákA magzat normális fejlődéséhez elengedhetetlen a normális anyai pajzsmirigy működés. A szükséges pajzsmirigy hormont a terhesség első harmadában csak az anyától kapja a magzat, majd folyamatosan beindul a saját hormontermelése is. Az anyai pajzsmirigy alul- vagy túlműködése egyaránt veszélyt jelent a gyermekre. A szervezet immunrendszerének hibás működése váltja ki a Graves-Basedow kórt. Ilyenkor a pajzsmirigy ellen, a pajzsmirigy működését serkentő ellenanyagok (antitestek) termelődnek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ilyen betegségben szenvedő nőnek a kezelés alatt érdemes kerülnie a teherbe esést, mert gyakoribb a koraszülés ill. a vetélés, valamint az anyai szövődmények. Ezek között meg kell említeni a magas vérnyomást, a terhességi eclampsiát, lepényleválást és a szívproblémákat. A kezelt anyai pajzsmirigy túlműködés esetén a szövődmények előfordulása az átlag duplájára, a kezeletlen esetekben az átlag kilencszeresére nő. A megszületett kisbaba is pajzsmirigy túlműködés tüneteit mutathatja, mivel a betegséget kiváltó ún. antitestek átjutnak a méhlepényen. A méhen belül a baba együtt kapja a gyógyszert az anyával, mert az is átjut a méhlepényen.

Megszületés után viszont a gyógyszer általában hamarabb ürül ki a szervezetből, mint a pajzsmirigy működést serkentő antitest, ezért előfordul, olyan eset is, amikor a pajzsmirigy túlműködés tünetei a születés után 4-6 nappal jelentkeznek. Ilyen kisbabákat a születés után gyógyszerekkel kezelni kell. A terhesség alatt a pajzsmirigyhormon termelést gátló gyógyszerek közül a propylthiouracil tartalmúakat szokták alkalmazni, és mivel az anyatejbe kevésbé megy át, a szoptatás alatt is inkább ez javasolt.


Az anyai kezeletlen pajzsmirigy alulműködés esetén ritka a terhesség, de még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a teherbe esés valószínűsége.

A jó hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be. Ha a pajzsmirigy alulműködés már korábban ismert volt a kismamánál, és ezt megfelelő gyógyszeradaggal be is állították a teherbe esésnek nincs akadálya. Ilyenkor a terhesség első harmadában a gyógyszerigény általában 50 százalékkal megnő. A várandósság ideje alatt 6-8 hetente szükséges a pajzsmirigy hormon szinteket ellenőrizni.