2024.11.21. - Olivér

A szülés utáni helyes táplálkozás

Ahogy a várandósság idõszaka, úgy a szülés utáni, a szoptatás alatti idõszak sem a fogyókúrák ideje. Sõt próbálkozni sem igazán érdemes, hiszen hormonháztartásunk továbbra sincs normál állapotban, szervezetünk a különbözõ diétákra nem biztos, hogy jól vagy egyáltalán reagál-e.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ebben az idõszakban is fontos a kiegyensúlyozott étrend, az anya szervezetének minden tápanyagra szüksége van, különösen, hogy újszülöttjét továbbra is õ táplálja. Az anyatej termelése energiaigényes folyamat, bár továbbra sem kell kettõ helyett ennie az édesanyának.

A legmegfelelõbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsõsorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiõrlésû gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minõségû fehérje is elengedhetetlen a megfelelõ minõségû anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített, könnyû húsételeket.

Zsiradékok közül az egyik legfontosabb az omega 3 zsírsavak, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az idõhiányban szenvedõ anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

A kisbaba mellett alig van idõnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset.