2020.11.30. - András, Andor

Terhesség alatt a dohányzás medencetáji fájdalmakat okozhat

Nagyobb kockázattal jelennek meg medencetáji fájdalmak terhességük alatt azoknál a nõknél, akik dohányoznak - állapították meg egy dán tanulmányban.
A kutatáshoz 5 ezer nõt kérdeztek ki állapotosságuk idején vagy közvetlenül utána. Kiderült, hogy a terhességük alatt dohányzó nõknél 20 százalékkal nagyobb valószínûséggel jelentek meg medencetáji fájdalmak, mint nemdohányzó társaiknál. A BJOG címû szülészeti-nõgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint hasonló kockázatot találtak azoknál a nõknél is, akik terhességük elsõ trimesztere alatt hagyták el a cigarettát.

A medencetáji fájdalmak az állapotos nõk 14-33 százalékánál fordulnak elõ, leggyakrabban a terhesség második felében. A fájdalom olyan alapvetõ tevékenységeket is akadályozhat, mint a járás, székbõl való felkelés vagy akár az ágyban való megfordulás.

A tanulmány adatai egy 1996 és 2002 között, 100 ezer terhességre vonatkozó dán felmérésbõl származtak, amelyben terhességük alatt és a szülés után hat hónappal kérdezték ki a nõket. A mostani kutatás során 2300 olyan nõ adatait nézték meg alaposabban, akik gerinctáji fájdalomról tettek említést, illetve 2700 olyan nõ adatait, akik nem jelezték ezt a problémát.

Mint Karin Biering kutatásvezetõ hangsúlyozta, a vizsgálat eredménye nem bizonyít feltétlenül ok-okozati összefüggést a fájdalmak és a dohányzás között, de számos ok van arra, hogy az állapotos nõk ne cigarettázzanak.