rss
bohócdoktor vizit szja 1%


 • Nyílt és titkos örökbefogadás

 • Share on Tumblr

  Örökbefogadás esetén a kapcsolat végleges, jogi szempontból az örökbefogadott gyermek nem különbözik a vérszerinti gyermektõl.

  Igaz itt nem kell a vérszerinti családdal a kapcsolatot tartani, ez a kapcsolat elvileg - titkos örökbefogadás esetén mindenképpen - megszakad, de fontos a gyermek múltjára tekintettel lenni, figyelembe venni azt. Az örökbefogadni szándékozók felkészítése eddig nem volt kötelezõ. 2003. Január 1.-tõl a családjogi törvény változása értelmében kötelezõvé vált.


  - Sokszor gyermektelen házaspárok örökbefogadási motivációkkal jelentkeznek nevelõszülõknek.Sajnos nagyon elterjedt nézet az - néha még szakemberek körében is - hogy vállalja a család a nevelõszülõséget, hisz így gyorsabban jut gyermekhez.

  - A probléma csak az, hogy a nevelõszülõnek kötelessége a vérszerinti családdal tartani a kapcsolatot, õ tulajdonképpen egy szolgáltatást lát el. Attól a pillanattól, hogy a gyermek hozzá kerül tudnia kell, hogy bármikor visszakerülhet a vérszerinti családjába, sõt a gyermekvédelemnek ez a célja.

  - Ha a vérszerinti anya lemondó nyilatkozatot tesz a gyermek örökbefogadhatóvá válik. Nyílt örökbefogadás esetén a lemondó nyilatkozat aláírásával a döntés végleges, a vérszerinti anya (a fellebbezési idõtõl eltekintve) nem vonhatja vissza a nyilatkozatát. Titkos örökbefogadás esetén a vérszerinti anyának két hónap rendelkezésére áll, hogy meggondolja döntését vagy jelentkezzen a gyermekéért.

  - A gyermek azonban nem csak az anya lemondásának következtében válhat örökbeadhatóvá, elõfordul, hogy a fennálló helyzet következtében a hatóságok nyilvánítják örökbefogadhatónak.
  A gyermek örökbefogadhatóvá nyilvánítására, örökbefogadására a Csjt. 48/A. paragrafusában leírt feltételek mellett kerülhet sor.

  Ezek a következõk:

  - a szülõ önhibájából fél éve nem tart rendszeres (folyamatos) kapcsolatot gyermekével,
  - életvitelén, körülményein nem változtat és ezért az éves felülvizsgálat során az átmeneti nevelés nem szüntethetõ meg,
  - a szülõ ismeretlen helyen tartózkodik és gyermekével fél éve semmilyen formában nem tart kapcsolatot.

  - Az örökbefogadás sikertelensége esetén a jogszabályok értelmében az örökbefogadás felbontható. Ha felbontást kölcsönösen kéri mind a gyermek, mind a szülõ, akkor errõl a felek meghallgatása után a gyámhivatal dönt. Abban az esetben ha a felbontás iránti kérelem egyoldalú akkor a gyámhivatal pert indíthat vagy pert kezdeményezhet és a felbontásról a bíróság dönt.

  - A felmérések szerint kb. 50 éve évente 10 és 20 közé tehetõ a felbontások száma. A felbontásokra sokszor felnõtt korban, felnõtt kort elérve kerülhet sor, de nagyon gyakori, hogy a kamaszkort, kiskamaszkort elérve a szülõk olyan problémákkal találják szembe magukat, melyek akár egy vérszerinti család esetében is akár természetesnek mondhatók, de az örökbefogadó szülõk ezeket felnagyítják, a gyermek vérszerinti szüleitõl örökölt tulajdonságoknak vélik, egyre tehetetlenebbek, egyre nehezebben tudják elfogadni a gyermeket.

  - Elõfordult azonban olyan eset is, mikor egészen kis gyermeket pár hónappal az örökbefogadás után adták vissza az örökbefogadó szülõk, mondván nem tudják a gyereket a sajátjukként nevelni.

  Forrás: Agacska.hu


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Néhány tipp gyermekünk mozgásfejlesztéséhez

  A testi fejlõdés, fizikai erõnlét befolyásolja a gyermekek teljes személyiségfejlõdését. Számtalan olyan játékszer kapható, amely ezt a fejlõdést elõsegíti, lehet válogatni különféle játékokból, egy labda, ugrálókötél, karika, görkori, szobai kis trambulin, mászóka, body-roll sokat segíthet.

  Az egész izom-, és csontrendszert erõsítõ játékok közül kiemelném az ún. "füles labdát" (nagyméretû labda két füllel), mellyel játékos tartásjavító, gerincoszlop fejlesztõ gyakorlatokat végezhetünk. A kis gyermek-trambulin szinte minden izomcsoportot megmozgat.

 • Milyen lesz a szexuális élet szülés után?

  Természetes, hogy szülés után nem a legfontosabb a szexuális élet, hisz a kellemetlen altáji fájdalom, és jobb esetben a tejtõl túlcsorduló mellek nem éppen ideális ajzószerek. Néhány jó tanáccsal segítünk, hogy visszazökkenj a rendes kerékvágásba.

  Már a várandóság alatti szexuális életrõl is megoszlanak a vélemények. Még egyesek szerint nyugodtan élvezhetjük a büntetlen örömöket a terhesség egész ideje alatt, mások óvatosságra intenek és az utolsó idõszakban inkább, visszakozásra fognának.

 • Ikreket szült egy 57 éves nõ Ausztráliában

  Ikreket szült egy 57 éves indiai nõ Ausztráliában. A kismama termékenységi kezelést követõen esett teherbe szülõhazájában, Indiában. A gyerekeket az Ausztrália nyugati partján fekvõ Perth városában hozta világra.

 • Ételek, amelyek segítik a teherbeesést

  Bizonyos anyagok, amelyek ezekben az ételekben ott vannak, megkönnyítik a fogantatást.

 • Mire számítson a várandós, ha ikreket vár?

  A tested ugyanolyan változáson megy keresztül, mint bármelyik kismamáé, de több kényelmetlenségre kell felkészülnöd. Nem kell 2, vagy 3 személyre enned, de változatosan, egészségesen kell étkezned, 50-100%-kal több fehérjét, kalciumot, vasat, folsavat és B12 vitamint kell fogyasztanod.

  Az úszás, séta hasznos, és a Kegel-gyakorlatokat is jó végezni, fõleg mivel a több baba többet nyom. A dohányzást azonnal hagyd abba, ez elvonja az oxigént a babáktól és tovább növeli az ikreknél elõforduló koraszülés, kis testsúllyal való születés esélyét.

 • Csecsemõkorban érdemes kezdeni az elhízás megelõzését

  Sok esetben már két éves kor elõtt jelentkeznek az egész életre szóló elhízás jelei - állítják amerikai kutatók.

 • Mikor van jól mellre téve a csecsemõ?

  Ha a kisbabának jól van a szájában a mell, akkor egészen hátra ér a garatig, illetve a lágy szájpadig, ahol nincsen semmiféle kemény képlet, ami kisebesíthetné a bimbót. Ha nem jól van a kisbaba szájában a mell, akkor csak a kemény szájpadig ér.

  A babák a nyelvükkel, állkapcsukkal préselik ki a tejet a mellbõl, minden egyes ilyen szopó mozgásnál szépen hozzápréselik a csontos, kemény szájpadhoz a bimbót, ami így kettõ-öt perc alatt kisebesedik. Az egyik nagyon fontos dolog, hogy akármilyen pózban szoptatunk is – fekve vagy ülve – szoptassunk úgy, ahogy nekünk kényelmes.

 • Mire figyeljen a kismama, ha utazni szeretne?

  Bár általában még egzotikus helyekre is nyugodtan elutazhatnak, azonban több dologról is tudniuk kell, fõleg, ami a biztosítást, védõoltásokat és gyógyszereket illeti. Ráadásul sok különleges szabály vonatkozik azoknak a terhes nõkre, akik repülõvel szeretnének utazni.

  Sok tevékenységnél körültekintõnek kell lenniük, mint a búvárkodás, túrázás és vízi sportok esetén, melyek különösen megterhelõk terhesség alatt. A biztosítótársaságok követelményei változatosak, ezért tanácsos az utazási irodával egyeztetni.

 • A magzatvíz segíthet a koraszülött babákon

  A kutatók szerint a magzatvíz lehet a kulcsa a koraszülötteket sújtó végzetes betegség gyógyításának.

 • Ikerszülésnél nagyobb a szülés utáni depresszió kockázata

  New York - Az ikreket világra hozó nõknél az egy babát szülõkhöz képest 43 százalékkal nagyobb valószínûséggel találtak depressziót kilenc hónap elteltével - jelentették be a Pediatrics címû szaklap szerdán megjelent számában közölt tanulmányukban amerikai kutatók.

 • Együtt táncol apraja-nagyja egy ukrán óvodában

  A nagyváros óvodájában a gyermekekkel együtt táncolnak a nevelõk, a szakácsok és az egészségügyi nõvérek, sõt ebédidõben az intézmény vezetõje is balettcipõt húz. A mozgáskultúra a kicsik táncköri foglalkozásai nyomán ejtette rabul elõször a nevelõket, majd a nõvéreket, míg végül a konyhai dolgozók is csatlakoztak a táncolókhoz - adta hírül online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda címû napilap ukrajnai változata.

 • A megfelelõ vasszint a terhesség alatt

  Minden harmadik várandós nõ vashiányos vérszegénységben szenved, pedig az alacsony vasszint károsan hat a magzat fejlõdésére, befolyásolja a születését, és kihat az anya terhesség alatti és utáni kedélyállapotára is. Mennyi vasra van szüksége egy nõnek, és mibõl érdemes fedeznie?

 • A mesterséges megtermékenyítés kezdevõtlen kimenetélenek okai

  A Massachusettsi Általános Kórház kutatói kimutatták, mi az egyik fõ tényezõ a mesterséges megtermékenyítéssel létrejött terhesség két kedvezõtlen kimenetelének hátterében.

 • Mórocz Adrié lett az Év Gyereklemeze

  Mórocz Adri Marék Veonika csodálatos meséje alapján készült lemeze, a "Boribon muzsikál" lett az Év Gyereklemeze a MAHASZ tegnap megtartott Fonogram gáláján.

 • Fertõzés indíthatja el a gyerekkori leukémiát

  London - A brit Rákkutató Intézet kutatói tanulmányukban leírják a folyamatot, ahogyan szokványos fertõzések kiválthatják a gyerekkori leukémiát. Azonosítottak egy fehérjét, amelyet a szervezet a fertõzésekre adott válaszként termel, és amely elindítja a betegség kifejlõdését - írja a Journal of Clinical Investigation címû szaklapban megjelent tanulmány alapján a BBC hírportálja. Ez a molekula egy átalakító növekedési faktor (TGF), amely befolyásolja egyes sejttípusok osztódását és átalakulását: a rákmegelõzõ õssejtek sokszorozódását is kiváltja a kutatók szerint.