rss

 • Milyen okok állhatnak a spontás vetélések hátterében?

 • Share on Tumblr

  A megfogant és beágyazódott terhességeknek mintegy 20 százaléka végzõdik spontán vetéléssel. Ez alatt a terhesség megszakadását értjük a magzat életképességének elérése elõtt. Ezek többsége az elsõ három hónapban következik be.

  Vérezgetés a terhesség elején nem ritka. Ezek többsége csak kevés friss, vagy barnás vérzés. Gyakran a várt menzesz idejében észlelhetõ. Általában nem vezet a terhesség megszakadásához. Veszélyesebb, ha a vérzés erõs, darabos és kifejezett alhasi görcsös fájdalom kíséri.


  Ez fenyegetõ, esetleg megkezdõdött vetélés tünete. A terhesség korai elvesztésének oka általában nem derül ki. Vizsgálatok alapján leggyakoribb az ivarsejtekben keletkezett genetikai hiba. A súlyosan rendellenes, életképtelen embriót a szervezett mintegy kilöki magából (természetes szelekció).

  Ezek elõfordulása véletlenszerû, ismétlõdése nem várható. Második leggyakoribb ok a nem megfelelõen beágyazódott terhesség. Ennek oka vagy a rossz helyen (például méhszájon) történõ beágyazódás, de gyakoribb az ún. sárgatest elégtelenség.

  A petesejt kilökõdése után a petefészekben lévõ tüszõ sárgatestté alakul it, mely hormontermelésével biztosítja a méhnyálkahártya koraterhességre optimális átalakulását. Ha ez a funkció zavart szenved, akkor a kedvezõtlen beágyazódás miatt a terhesség korán elhalhat és kilökõdhet.

  Bizonyos belsõ nemi szervi gyulladások, erõs dohányzás, alkoholizálás, kábítószer fogyasztása szintén emeli a kockázatot. Kedvezõtlenül hat az erõs fizikai megterhelés, versenysport, vagy érzelmi megrázkódtatás, tartós stresszállapot. Normális terhességben a szokásos fizikai aktivitás, mérsékelt sportolás, szexuális élet nem okoz problémát.
  A vetélés általában vérzéssel, görcsöléssel kezdõdik.

  Ezért ilyen tünetek jelentkezésekor feltétlenül vizsgálatra van szükség. Minél elõbb jelentkeznie kell szülészeti osztályon, illetve orvosánál. Hüvelyi vizsgálattal, valamint ultrahangvizsgálattal eldönthetõ, hogy az embrió él-e, a méhszáj zárt-e, van-e remény a terhesség további viselésére.

  Amennyiben igen, akkor általában ágynyugalom, kímélet a rendelés. Ha felmerül sárgatest elégtelenség gyanúja, akkor szóba jön hormonális támogatókezelés bevezetése is. Néha a korai méhen belüli elhalásnak nincsenek klinikai tünetei és csak rutin ultrahangvizsgálatnál derül fény arra, hogy az embrió nem él, esetleg fel is szívódott (abbamaradt vetélés, missed abortion).

  Ez sajnos váratlan rossz hír a várandósnak. Ebben az esetben, csakúgy mint a bõ vérzéssel jelentkezõ vetélés esetében is, kórházi körülmények között, általában rövid vénás altatásban a méhet ki kell üríteni. Ez legtöbb esetben a méhszáj tágítását követõen vákuummal történik, mely után a méhüreget speciális kanállal áttapintjuk, hogy meggyõzõdjünk arról, hogy az teljesen kiürült-e. Ha ez nem történik meg, akkor a bentmaradt szövetrészek elfertõzõdése gyulladáshoz, tartós vérzéshez vezethet.

  Ismétlõdõ, vagy habituális vetélésrõl beszélünk, ha három, vagy több terhesség szakad meg egymást követõen. Ebben az esetben részletes kivizsgálás indokolt. Ennek során a rutin nõgyógyászati vizsgálaton kívül gondos ultrahangvizsgálat szükséges a méh esetleges fejlõdési rendellenességeinek, vagy daganatainak kiszûrésére.

  A hormonális ok kizárására a vérbõl hormonmeghatározásokat végzünk. A már említett sárgatestelégtelenségen kívül a pajzsmirigy alulmûködése, a magas prolaktin szint is vetéléshez vezethet.

  Nemibetegségek, vagy a méhnyak, méhnyálkahártya krónikus gyulladása is állhat az ismételt vetélés hátterében. Ezek részben vérbõl, részben a méhnyakból vett kenet vizsgálatával zárhatók ki. Szükség esetén antibiotikus kezelés a célravezetõ (partnernek is).
  Súlyos anyai megbetegedések - elsõsorban cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek és immunbetegségek - találhatók még a fellelhetõ okok között.

  Ritkán a férjnél az ondó minõségi hibáit találjuk. Az ondósejtek hibái, vagy az ondófolyadék fertõzött volta is vezethet spontán vetéléshez. Ennek felderítésére urológiai-andrológiai kivizsgálást kérünk.

  A környezeti ártalmak (sugárzás, oldószerek, élvezeti szerek) mellett ritkán a szülõk által hordozott kromoszóma-rendellenesség is oka lehet vetélésnek. Ez a szülõk vérébõl történõ vizsgálat útján dönthetõ el.

  A részletes kivizsgálás ellenére is az ismétlõdõ vetélések csaknem felében nem tudunk konkrét okot felmutatni, mely a méhen belüli elhalást okozhatja. Ennek ellenére ilyenkor is van remény egy újabb terhesség kiviselésére. Természetesen ha találunk okot és azt sikerül megszüntetni, akkor lényegesen jobbak az esélyek.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Autópálya alagútjában jött világra egy baba

  A segítségnyújtásnál gyorsabb volt a kisbaba: az autópálya egyik alagútjában jött a világra egy újszülött Ausztriában.

 • Ikreket szült egy 57 éves nõ Ausztráliában

  Ikreket szült egy 57 éves indiai nõ Ausztráliában. A kismama termékenységi kezelést követõen esett teherbe szülõhazájában, Indiában. A gyerekeket az Ausztrália nyugati partján fekvõ Perth városában hozta világra.

 • A terhes nõk gyakran letagadják, ha dohányoznak

  Az Egyesült Államokban átlagosan minden negyedik cigarettázó terhes nõ letagadja, hogy dohányzik - állapították meg friss felmérésükben amerikai kutatók.

 • Húsz éve lefagyasztott embrióból született baba

  Egy húsz évvel ezelõtt lefagyasztott embrióból fejlõdött ki az a kisbaba, akit 42 éves édesanyja még májusban hozott világra az Egyesült Államokban.

 • Gyermekvállalás 35 év felett

  Az utóbbi évtizedekben egyre több pár vállal gyermeket 35-40 éves korban, vagy e felett is. Ennek oka részben a hagyományos családkép változása, az oktatási idõ kitolódása és az az önálló egzisztencia kialakítására való igény a gyermekvállalás elõtt.

  Sajnos ez a tendencia együtt jár az „egykék" számának növekedésével, valamint a fogamzási nehézségek gyakori elõfordulásával. A kor elõrehaladtával csökken a petesejtek megtermékenyíthetõsége, gyakrabban fordulnak elõ olyan ciklusok, melyekben nem történik peteérés.

 • Zene Ovi: Népdalok kicsiknek

  Megjelent a már jól ismert Zene Ovi sorozat legújabb darabja! A Zene Ovi sorozat sok éve segíti az óvodások zenei fejlõdését és énektanulását a valódi zene segítségével. A Zene Ovi: Népdalok kicsiknek címû kiadványra az oviban tanult legnépszerûbb népdalokat gyûjtötték. A dalokat ovis gyerekek éneklik fel zeneileg képzett óvónõk vezetésével, hogy a kis lurkók együtt énekelhessék a népdalokat a lemezzel és a szüleikkel.

 • Hajhullás a szülés után

  Hajhullás a szülés utánA terhesség hatására a kismama szervezetében jelentős hormonális változások zajlanak, ennek hatása még a haj állapotán is tükröződik. A várandósági „megszépülést” azonban szinte menetrendszerűen követi a szülés utáni hajhullás. A megnövekedett ösztrogénszint hatására a várandóság alatt hajunk állaga megváltozik, általában ilyenkor egy dúsabb, fényesebb, szebb hajkoronával büszkélkedhetnek a kismamák. A szülés után azonban szinte kivétel nélkül kialakul valamilyen szintű hajhullás, melynek hátterében több tényező is megfigyelhető.

 • Alvás közben is tanulnak az újszülöttek

  Alvás közben is hatékonyan tanulnak az újszülöttek - állapították meg a Floridai Egyetem kutatói

 • Ételek, amelyek segítik a teherbeesést

  Bizonyos anyagok, amelyek ezekben az ételekben ott vannak, megkönnyítik a fogantatást.

 • A várandós nõk influenza elleni oltása a babát is védi

  Kisebb eséllyel kerültek kórházba légzõszervi betegség miatt életük elsõ hat hónapjában azok a csecsemõk, akik anyját várandósan beoltották influenzavírus ellen.

 • Jennifer Lopez szerint a nõk még orrukra is híznak a terhesség alatt

  Jennifer Lopez szerint nemcsak a derékbõség, hanem az orr is nõ a terhesség alatt.

 • Távolabbi rokonok sejtjeit is tartalmazza a köldökzsínórvér

  Testvéreink és távolabbi rokonaink sejtjeit is hordozhatjuk testünkben. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a méhlepényen keresztül az anyából a magzatba, illetve a magzatból az anyába is átkerülhetnek sejtek, melyek aztán évtizedekig életben maradhatnak a bõrben, a májban, az agyban vagy a lépben. A jelenség magzati mikrokimérizmusként ismert.

 • A terhesség alatti rendszeres mozgás csökkenti a császármetszés kockázatát

  A terhesség alatti rendszeres és felügyelet mellett végzett testmozgás segíthet a császármetszések, illetve az eszközös szülések számának visszaszorításában az egészséges nõk körében – állítják a Madridi Mûszaki Egyetem szakértõi.

 • Sikerült kigyógyítani egy kislányt a HIV-fertõzésbõl

  Sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertõzésbõl Mississippi államban - jelentették be egy atlantai tudományos konferencián.

 • Hatvanévesen szült ikreket egy kanadai nõ

  Calgary - Hatvanévesen lett elõször anya egy kanadai nõ. Ikreket szült, a kisfiúk egészségesek és az édesanya is jól van, az idõskori terhesség azonban komoly orvosetikai kérdéseket vet fel - tudósított a CBC tévécsatorna helyi idõ szerint csütörtökön.