rss
bohócdoktor vizit szja 1%


 • Csecsemõkori SIDS vagy bölcsõhalál

 • Share on Tumblr

  Csecsemõkorban gyakoriak a légzészavarok. Az újszülött például periodikusan lélegzik, ami annyit jelent, hogy légzése váratlanul megáll, majd rövid légzésszünet után újra megindul.

  Ettõl a jelenségtõl függetlenül késõbb is elõfordulhat, hogy a csecsemõ légzése váratlanul és hirtelen megáll, viszont a spontán légzés önmagától nem tér vissza. Ha ilyenkor gyors beavatkozás nem történik, a helyszínre érkezõ szakember esetleg már csak a halál bekövetkeztét állapíthatja meg.


  Ebben az esetben beszélünk bölcsõhalálról, más néven csecsemõkori hirtelen halálról (a hivatalos megnevezés egy angol mozaikszó: SIDS). A légzésleállás típusosan alvás közben következik be, rendszerint zajos, figyelmet felkeltõ elõzmények nélkül. A bölcsõhalál szerencsére igen ritka. Világviszonylatban ezer megszületett kisbaba közül 1-2 esetben fordul elõ. Hazánkban ez az arány még kedvezõbb. Leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is elõfordul.

  Az ok nem ismert, de tudjuk, hogy bizonyos körülmények fokozzák a kockázatot. Ilyenek például a kisbaba nem megfelelõ ellátása (éjszakai hason fektetés, túlöltöztetés stb.), a szülõk részérõl fenyegetõ ártalmak (dohányzás, krónikus alkoholizmus, kábítószerfogyasztás, stb.), vagy a kisbabában rejlõ veszedelmek (szívritmuszavarok, extrém kis súlyú koraszülöttség, a gyomortartalom kóros visszacsurgása, stb.).

  Sok szó esik manapság a bölcsõhalálról. A tv, a rádió, az írott sajtó rendszeresen foglalkozik vele. Vajon miért nõtt meg éppen napjainkban az érdeklõdés a kérdés iránt? Talán valamiféle eddig nem ismert veszedelemrõl van szó? A bölcsõhalál is a huszadik század ajándéka volna, mint mondjuk a spanyolnátha , a szarvasmarha-kergekór, vagy az AIDS? Szó sincs róla! Semmi okunk az ijedségre. Éppen ellenkezõleg.

  A váratlanul bekövetkezõ csecsemõhalál már az ókorban sem volt ismeretlen, és sok adat szól amellett, hogy az embereket az elmúlt évszázadokban is foglalkoztatta a csecsemõk megmagyarázhatatlan, hirtelen halála. Tenni azonban ellene úgyszólván semmit sem tudtak. Ez a helyzet éppen napjainkban változott meg. Néhány év óta világszerte, így hazánkban is megkezdõdött a veszélyeztetett csecsemõk szervezett védelme, kialakultak a bölcsõhalál megelõzésének hatékony módszerei. Ez az oka az érdeklõdés fokozódásának.

  A bölcsõhalál megelõzésének alapja a szülõk megfelelõ felkészítése. Minden szülõnek ismernie kellene azokat a rossz beidegzõdéseket, káros szokásokat, melyek elkerülésével csökkenthetõk az életet veszélyeztetõ vegetatív zavarok (tehát a hirtelen légzés vagy keringésleállás is). Másfelõl, a jól felkészített szülõ még a légzés és keringés váratlan leállása esetén is képes kivédeni a végsõ tragédiát, legalábbis addig, amíg a szakszerû segítség meg nem érkezik.

  Ismeretes, hogy azokban az országokban, ahol a szülõket sikerült felkészíteni a hathatós segítségre, a bölcsõhalál-esetek száma jelentõsen csökkent. Nem kell tehát megriadnunk attól, hogy e kérdést ma a hírközlõ szervek is felkarolják. A média szerepe természetesen csak a figyelem felkeltése lehet, hiszen a szakszerû felkészítés komoly szakmai és pedagógiai munkát igényel. (Nem meglepõ, hogy néha valótlan, vagy rossz hangsúllyal elõadott adatok is becsúsznak az írott és elektronikus sajtó jó szándékú közléseibe.)

  A cél azonban még így is kétségtelenül nemes, és nem is haszon nélküli, ha a sajtó a szülõket arra ösztönzi, hogy felkeressék a megfelelõ szakmai fórumokat. Ma már a fõvárosban is, egyes vidéki nagyvárosokban is mûködnek olyan kórházi centrumok, melyeket a kérdés iránt érdeklõdõ szülõk tanácsadás vagy oktatás végett felkereshetnek. Fontos tudni, hogy a megelõzés minden szülõ számára könnyen elsajátítható. Egy rövid közlemény természetesen nem pótolhatja a szakszerû felkészítést, mégis tájékoztatás céljából a következõ számban röviden felsoroljuk a bölcsõhalál-megelõzés különféle módozatait.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Amikor a fiúból apa lesz

  A fiatalon, huszonévesen apává váló férfiaknál valószínûleg kevésbé erõsek még az elõzetes elvárások, és inkább izgatottan figyelik, hogyan is változik párjuk a terhesség hatására.

  Általában együtt érzõek és érdeklõdõek, szívesen és természetesen kapcsolódnak be a vizsgálatokba, a szülésre felkészítõ tanfolyamokba, és estérõl estére párjuk hasára tett kézzel várják, mikor mozdul meg elõször számukra is érzékelhetõen a baba. A gyerek érkezése feletti örömöt befolyásolja a megélhetés miatti aggodalom.

 • Amit egy kismama fogyaszthat és nem fogyaszthat

  Marhahús, fagylalt, májkrém: néhány élelmiszer, melyeket nem fogyaszthat a kismama, ha tehéntejfehérje allergiás a csecsemõje.

 • A babák társas képességeit fejleszti az érintkezés és a szemkontaktus

  A babák társas képességeit fejleszti az érintkezés és a szemkontaktusA csecsemőnek nagyon korlátozottak az elmeképességei, alig néhány percig tud figyelni, nem beszél, szavakban, nyelvi formákban tehát nem gondolkodik, igazából hiányzik az elméjéből a legtöbb olyan, ami az embert a gondolkodás szintjén emberré teszi. Ám a maga módján nagyon kifinomultan érti és dekódolja a környezetében lezajló kommunikációt és társas információkat. A másfél évtizede kezdődött kutatás során megállapították, hogyan zajlik ez a folyamat. Ha felveszik a szemkontaktust a babával, az azt jelzi számára, hogy tanuló üzemmódba kell kapcsolnia.

 • Károsult pajzsmirigymûködés - a terhesség alatti dohányzástól

  Washington - Az anya és a gyerek pajzsmirigymûködését is károsítja, ha a kismama várandósan dohányzik - állapították meg brit kutatók.

  Korábbi tanulmányok szerint az anya terhesség alatti dohányzása következtében nagyobb a kockázata, hogy kisebb súllyal jön világra az újszülött, hirtelen csecsemõhalál éri vagy szívproblémái lesznek.

 • Huszonnégy ujjú újszülött: nem vették észre a pluszt a kórháziak

  Atlanta - Van ujj a nap alatt, méghozzá bõven: 24 ujjal született egy fiú Kaliforniában, mindegyik végtagján hattal. Az meg új a nap alatt, hogy ezt nem vette észre a kórházi személyzet.

  Sem az anya.

 • A várandósság 20 és 35 éves kor között a legideálisabb

  A várandósság 20 és 35 éves kor között a legideálisabbA karrierépítés fontossága miatt a nők egyre későbbre időzítik a gyerekvállalást, ami magában hordozza a veszélyeztetett terhesség magasabb kockázatát. Kétségtelen tény, hogy 30 és 35 éves kor között itt az ideje a gyerekvállalásnak. Saját magunknak állítjuk elő a problémát azzal, hogy idősebb korunkig várunk a szüléssel. Ez egy nagyon összetett és mély probléma. Sok nő az egészségügyi kockázatok ellenére is a 30-as évei végére, sőt a 40-es éveire időzíti a szülést, olyan sztárok példáját követve, mint Madonna, vagy Nicole Kidman.

 • Jobban teljesítenek az iskolát idõben kezdõ gyermekek belga felmérés szerint

  Gyengébben teljesítenek a tanulásban azok a gyermekek, akiket "hadd érjen még" jelszóval a szülõk visszatartanak az iskolakezdéstõl - derül ki egy belga oktatási felmérésbõl.

 • Az anyaméhben kezdõdhet az asztma

  Washington - Megnövekszik az asztma kialakulásának kockázata a nagy forgalmú utak környékén született gyerekeknél, mert már az anyaméhben olyan szennyezõdés éri õket, amely genetikai elváltozásokat okoz - közölték amerikai kutatók hétfõn.

  New Yorkban élõ gyerekek köldökzsinórvérének vizsgálatakor a kutatók megállapították, hogy ACSL3 jelû génjük megváltozott, ami összefügghet bizonyos vegyületek, az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) születés elõtti magasabb koncentrációjával.

 • A légszennyezettség is kockázati tényezõ a születési testsúlynál

  A közlekedés okozta légszennyezettség kockázati tényezõ a születési testsúlynál: azok a terhes nõk, akik erõsen szennyezett levegõjû körzetben élnek, nagyobb valószínûséggel hoznak világra a normálisnál kisebb testsúlyú gyermeket - állapították meg amerikai kutatók.

 • Ólomsúlyú kismama szült

  Országos súlycsúcsot döntött egy kismama Romániában: 240 kilósan szült császármetszéssel gyereket.

 • Nagyobb a késõbbi depresszió kockázata, ha hiperaktivitással diagnosztizálják a kisgyereket

  Azok a gyerekek, akiket korai életkorban diagnosztizálnak figyelemhiányos hiperaktivitásos zavarral (ADHD), nagyobb kockázattal lehetnek depressziósak vagy követhetnek el öngyilkosságot tizenévesen - közölték hétfõn amerikai kutatók.

 • Milyen jelei lehetnek a terhességnek?

  A terhesség a szervezetben számos élettani változást idéz elõ: érinti a központi idegrendszert, a szív és érrendszert, a vért, a légzést, az anyagcserét, továbbá a májat, a vesét, az emésztõrendszer mûködését, a savbázis egyensúlyt, a víz és elektrolit-háztartást, a csontrendszert, a kültakarót, az endokrin szerveket stb.

  Összességében a terhes nõ egész szervezete részt vesz a folyamatban annak érdekében, hogy a terhesség fennmaradjon, a magzat zavartalanul fejlõdjön, és egészségesen megszülessen.

 • ALMA - Végre itt vagy! Az ALMA a születés előtti intim világ meséje.

  ALMA - Végre itt vagy! Az ALMA a születés előtti intim világ meséje. \"Kezdetben Alma alig volt itt: apró pöttyként pihent édesanyja, Noémi hasában. Egyelőre csak egy fényben táncoló porszemhez hasonlított. Még azt sem tudta, hogy létezik.” Így indul ALMA története, aki olyan pici, hogy könnyedén felülhet egy bolha hátára, majd rizsszem, borsó, gumicukor méretet ölt. Fokozatosan növekszik, kialakulnak az életszervei, és egyre kíváncsibb lesz. Egy napon pedig úgy dönt, hogy elhagyja biztonságos menedékét. (Stéphane Audeguy szövegeivel, Laurent Moreau illusztrációival)

 • Mibõl is áll a babakelengye?

  A terhesség utolsó hónapjaiban elkezdenek gyûlni a ruhahalmok a kicsi fogadására szánt szobában, vagy az erre kialakított szekrényben.

  Örökölünk, ajándékba kapunk sok-sok apróságot, némelyikbõl többet is a kelleténél, a hiányzó alapfelszereléseket viszont mindenképpen be kell szerezni még idõben.

  A babakelengye összeállításakor érdemes kikérni a tapasztaltabb rokonok és ismerõsök tanácsait.

 • Az apáknál sem ritka az újszülött érkezésekor a depresszió

  Nemcsak az anyáknál, hanem az apák jelentõs részénél is elõfordul depresszió az újszülött érkezésekor - állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.