New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.
A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Lynn L. Moore és kollégái megállapították, hogy a tejtermékekben vagy kalciumban gazdag étkezés kedvezõ hatásai a korábbi tanulmányokból azért nem derülhettek ki egyértelmûen, mert azok viszonylag rövid távú (egy-két éves) vizsgálatok nyomán születtek. A bostoniak viszont egy 106 gyermek életét 1987-tõl 1999-ig követõ kutatás adatait elemezték. A gyerekek 3-5 évesen kerültek a programba, és 15-17 éves korukig figyelték õket.
Az adatok feldolgozása során az is kiderült, hogy a tejtermékbõl és húsból egyaránt sokat fogyasztóknak lettek a legerõsebb csontjaik, tehát összeadódott a hatásuk. És vice versa: a tejfélékbõl és fehérjékbõl legkevesebbet evõk csontjai lettek a legvékonyabbak.
A tejben és fehérjében gazdag étkezés üdvös hatása a test számos részén tapasztalható volt: a csontok ásványtartalma különösen a karokban, lábakban, bordákban és a medencében volt magasabb.
"A tanulmányban feltártak megerõsítik a tejtermékekben és más fehérjeforrásokban bõvelkedõ étkezés jelentõségét a felnõtt csontozat kialakulása szempontjából" - szögezte le Moore és csapata.