rss

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alatt

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alattA várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is. A kismamák energiaszükségletét egyénre szabottan kell meghatározni, hiszen mindenkinél más és más az életmód, az életkor, a tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét, és a fogamzás előtti testtömeg.

    Egy egészséges kismama optimális esetben 9-12 kg-ot gyarapodik, túlsúly megléte esetén azonban ne legyen több 7-8 kg-nál, hiszen nőhet a magas vérnyomás, valamint a terhesség alatti cukorbetegség előfordulása. Az energiaszükségletük kb. 15%-kal (~300 kcal) növekszik meg, tehát naponta 0.5 liter tejjel, vagy 10-12 dkg sajttal kell többet fogyasztani egyenletesen eloszlatva. A legfontosabb annak a tévhitnek az eloszlatása, mely szerint terhesség alatt kettő helyett kell enni, hiszen túlzott súlynövekedés esetén megnő a komplikációk előfordulásának veszélye.

    Egy várandós anya étrendjét az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Étkezzen naponta rendszeresen, 4-5 alkalommal, változatosan és kiegyensúlyozottan, de csak kis mennyiségeket fogyasszon.

    A terhes anya fehérjeigénye 15-20%-kal (~10g) növekszik, hiszen a magzat agyának és izomzatának fejlődésében ez a fő építőelem. Elégtelen bevitel esetén koraszülés illetve vetélés léphet fel. Fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, melyet sovány húsokból (csirkehús, pulykahús, sertéscomb), zsírszegény húskészítményekből, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halakból, napi 0.5 l alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, emellett tojásból (heti 3-5 db, alaposan megtisztítva) fedezhet.


    A vas (szerepe a vérképzés, O2szállítás), a cink (vércukorszint szabályozás), B6-vitamin (a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges, hiánya felelős a terhességi depresszióért, illetve csökkenthető a hányinger, hányás) B12vitamin (folsav felszívódásához és a vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen) a húsokból és húskészítményekből szívódnak fel a leghatékonyabban. A belsőségek is jó forrásai a vasnak (pl. máj), de nem szabad túl gyakran fogyasztani a magas A vitamin tartalmuk miatt, hiszen túlzott bevitel esetén fejlődési rendellenességekhez vezet.

    A babák csontozatának fejlődéséhez a kulcs elem a kálcium, melynek legjobb forrása a tej és a tejtermékek, melyekben megtalálható a kálcium hasznosulásához elengedhetetlen D vitamin is. A zsírszegény tej, joghurt, sajtok, túró és kefír ajánlható fogyasztásra, a vaj és a tejszín fogyasztását azonban mérsékelni kell magas zsírtartalmuk miatt. A megnövekedett szénhidrátszükségletet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldség és főzelékfélékkel, valamint száraz hüvelyesekkel lehet fedezni.

    Heti 2-3 alkalommal burgonyát is lehet fogyasztani. Fehér kenyereket, finomított lisztből készült termékeket nem ajánlott gyakran enni, hiszen kevés hasznos anyag, viszont annál több felesleges kalória kerül a szervezetbe. A húsok, a tojás és a tejtermékek fedezik a szükséges zsírmennyiséget.

    A javasolt ételkészítési eljárások zsírszegények: főzés, párolás, teflon edényben, alufólia alatt vagy sütőzacskóban történő sütés. Az olajos magvak tökéletes forrásai a telítetlen zsírsavaknak, E vitaminnak, amelyek elengedhetetlenek a magzat idegrendszerének és izomzatának fejlődéséhez. Kerülendő a bő, illetve a használt olajban sütés. Kenőzsiradékként light margarint használjanak vaj helyett. Zöldség-, gyümölcs-, főzelékfélék naponta többször, frissen vagy párolva érdemes fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin. Itt említhető meg a C-vitamin, amely a méhlepény és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez szükséges, emellett a folsav bevitelére is fokozottan ügyelni kell már teherbe esés előtt is, hiszen a gerinc és az idegrendszer fejlődésében játszik fontos szerepet. Magas folsav tartalmú a spenót, sóska, brokkoli, zöldbab, kiwi.

    A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmúak, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, ami terhesség alatt gyakran előfordul. Rostokban gazdag még a korpás kenyér, barna, magvas kenyerek és lisztek, barnarizs, mazsola, aszalt sárgabarack.

    Mit kell kerülnie a várandós kismamának?

    Kerülni kell az alábbiakat: cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi. A túlzott sózás is kerülendő, mert emeli a vérnyomást, és az ödéma kialakulásának valószínűségét. Ha elkerülhetetlen a só használata, akkor csakis jódozottal sózzon a kismama, hiszen a jódnak kiemelt szerepe van a vérkeringésben, az anyagcsere-szabályozásában, valamint a pajzsmirigy-hormon termelésében. A kímélő fűszerezés javasolt, célszerű zöld és száraz fűszernövényekkel ízesíteni.

    Mit ihat a kismama?

    Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta). A tejet, és akár a csapvizet is érdemes fogyasztás előtt felforralni a fertőzések elkerülése végett. Fogyasszon minél ritkábban szénsavas italokat, cukros üdítőket, szomját csillapítsa inkább csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (frissen facsart), illetve házilag készített zöldség levekkel, zöld, vagy gyümölcsteákkal.

    A desszertekről és édességekről nem kell lemondani, de azokat is csak mértékkel, és inkább az étkezések befejező fogásaként fogyasszák. A desszertek helyes kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kevesebb energiát és zsírt tartalmazó, tej- vagy gyümölcsalapúakat részesítsék előnyben. A felelősség óriási, hiszen teljes mértékben a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő baba, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, fejlődőben lévő szervezetét.



    Forrás: www.webbeteg.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A gyerekek bõrének védelme nyáron

    A nyár, a vakáció, pihenés idõszaka. Sokan túl vannak már az elsõ babás nyaraláson, s felkészülten várják az elõttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek elõször útra kisgyermekkel.
    A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton.Az uszodákban, a medencék vize még a legalaposabb fertõtlenítés mellett is tartalmazhat fertõzõ kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertõtlenítõszer okoz kellemetlen bõr- és szemtüneteket.

  • Már a háromévesek is a többség véleményét osztják

    New York - Ha az embernek egy témával kapcsolatosan nincs saját véleménye, akkor általában a többségéhez csatlakozik. Ez a "csordaösztön-tendencia" már óvodás korban elkezdõdik - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

    A vizsgálat során a Harvard Egyetem pszichológusai három-négyéves gyerekekkel figyeltettek meg több személyt, akik egy tárgy nevérõl vitatkoztak. Egy kivételével mindenki ugyanazt a nézetet vallotta. Ehhez a többségi véleményhez pedig csatlakoztak a gyerekek is.

  • A zene úgy növeszti a gyermek agyát, miként a tesmozgás az izmokat

    Boston - A zene valóságos csodaszer a gyermeki agy fejlõdése szempontjából, úgy növeszti a gyermek agyát, miként a tesmozgás az izmokat.

    A bostoni Harvard Medical School (a Harvard Egyetem posztgraduális orvosi képzést nyújtó intézménye) kutatócsapata tett ilyen megállapítást a Journal of Neuroscience címû, egyesült államokbeli tudományos szakfolyóirat által közölt tanulmányában. E felfedezése egyúttal azt is sugallja, hogy a "zenei géniusz" inkább a kemény munka, a sok gyakorlás eredménye, mint veleszületett adottság.

  • Ideális súlygyarapodás a várandósság alatt

    Ideális súlygyarapodás a várandósság alattA várandósság alatt felgyűlt kilók száma nagymértékben függ a kiinduló testsúlytól, a baba méretétől, a felszedett zsírpárnák és a mellek tömegétől, valamint a magzatvíz mennyiségétől is. Ha a hízásra hajlamos vagy. akkor orvosod vagy egy dietetikus segítségével közösen megbeszélhetitek, hogy mire kell odafigyelned a várandósság alatt. A terhesség alatti elhízás valós probléma, amely veszélyeztetheti a kismama és a baba egészségét egyaránt. Célszerű előre meghatározni egy napi optimális kalóriabevitelt – szigorúan a kismama állapota és a terhesség előtti testsúlya függvényében.

  • Depressziós kispapák

    A statisztikák szerint az Egyesült Államokban naponta ezer újdonsült apát sújt az eddig csak az anyáknál tapasztalat szülés utáni depresszió.

    Will Couteney amerikai pszichoterapeuta tanulmányozta a jelenséget és honlapot is hozott létre, amelyben megmagyarázta a szokatlan levertség okait. A "családfõ-színdrómának" is nevezett jelenség megnyilvánulhat az alkalmazkodó képesség hiányában, türelmetlenségben, menekülésvágyban valahányszor a baba sír, klausztrofóbiában, nagyfokú feszültségben.

  • Zöldségekkel csökken az ekcéma kockázata

    A terhesség ideje alatt elfogyasztott bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék különösen csökkentik a születendõ baba gyermekkori ekcémájának kockázatát. Már több tanulmány is vizsgálta már a terhesség alatti E-vitamin és cinkbevitel összefüggését a megszületett gyermekek asztma-hajlamával.

    Japán kutatók azonban szélesítették a kört, és a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns bevitelét hozták összefüggésbe a 16-24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatával.

  • Milyen és mennyi folyadékot fogyasszanak a kismamák

    Milyen és mennyi folyadékot fogyasszanak a kismamákA várandósság és a szoptatás ideje alatt megnövekedett folyadékigénnyel kell számolni. A folyadékpótlás szempontjából is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a kismamák. A várandósság és a szoptatás ideje alatt az átlagoshoz képest több folyadékot veszít a szervezetük, ezért fokozottan ügyelniük kell a folyadékbevitelre. A terhesség idején többek között az esetleges rosszullétek okozta hányás és a súlygyarapodás miatt is oda kell figyelni a megnövekedett mennyiségű folyadékpótlásra, a szülést követően pedig a szoptatás végett.

  • Ha kövér a mama, akkor kövér a baba?

    Köztudott, hogy a túlsúlyos nõknek sokkal nagyobb az esélye, hogy az átlagosnál nagyobb újszülöttet hozzanak világra. Az új vizsgálatok szerint ez igaz akkor is, ha a babavárást megelõzõen jelentõs súlyfölöslegtõl szabadulnak meg! A felmérés során a szakemberek több mint 146 ezer olyan nõ adatait vették górcsõ alá, akik az átlagosnál kétszer nagyobb súlyú csecsemõnek adtak életet. A kutatás adataiból az is kiderült, hogy azoknak a nõknek, akik a terhesség ideje alatt is megõrizték normális testsúlyukat, sokkal kisebb volt az esélye, hogy a szokásosnál nagyobb gyermeket szüljenek.

  • Cukorbetegség ellen várandósság alatt

    A terhesség alatti cukorbetegség az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és elõfordulása egyre növekszik. Holott megfelelõ életmóddal és ellenõrzésekkel számos késõbbi kockázati tényezõtõl mentesülnének a mamák és a babák.

    Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint „Az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülõképes korban lévõ nõket a terhességi cukorbetegségrõl, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak.”

  • A kanyaró megvédheti a gyerekeket az allergiától

    Kisebb valószínûséggel fejlõdik ki allergia azoknál a gyerekeknél, akiknek korábban volt kanyarófertõzésük - közölték egy nagyszabású európai tanulmány szerzõi a Pediatrics címû orvosi folyóirat márciusi számában.

    Az elmúlt évtizedekben szaporodtak az allergiás rendellenességek, amivel egybeesett sok gyerekkori fertõzés arányának csökkenése, valamint a védõoltások alkalmazásának növekedése - állapította meg Helen Rosenlund, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és kutatócsoportja.

  • Változások a terhesgondozásban

    Változások a terhesgondozásbanAz emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint július elsejétől az alacsony kockázatú terhességeknél szülésznők végezhetik a várandósgondozást, és a védőnők szerepe is hangsúlyosabbá válik. Az új szabály szerint az alacsony veszélyeztetettségű várandós nőknél lehetőség lesz arra, hogy a szakorvos helyett a szülésznő végezze el a várandósgondozást, és a várandósokat az eddigiektől eltérően a háziorvos is elküldheti szűrő- és laborvizsgálatokra. Azt, hogy egy nő terhessége alacsony vagy magas kockázatúnak számít-e, a szülész-nőgyógyász szakorvos dönti el.

  • Gyerekek orrtisztítása

    A kicsi (0-5 éves) gyermekek még nem tudják az orrukat kifújni, ezért külsõ segítségre van szükségük. Ezen segítség pedig nem más, mint a kicsik által nem túlságosan nagy népszerûségnek örvendõ orrszívó. A gyermekeknél az orrban található váladék eltávolítása létfontosságú. Amennyiben nincsen megfelelõen kitisztítva az orrjárat, a felgyülemlett váladék visszacsorog, mely fül és arcüreggyulladást, de akár hörgõ és tüdõgyulladást is okozhat. A lenyelt váladék pedig gyomorhurutot okozhat, mely hányást, hasfájást, hasmenést idézhet elõ. Ha a váladék eltávolítása nem történik meg, további fertõzést eredményezhet.

  • Vigyázzunk a szájbajokkal!

    A szájnyálkahártya fertõzések gyermekkorban különösek gyakoriak, közülük sok típus egészséges felnõttekben nem is fordul elõ. Komolyan kell venni õket, mert az esetenként igen fájdalmas elváltozások táplálási nehézséget okoznak a csecsemõknél, ami akár kórházi kezeléshez is vezethet. Újszülött babák szájnyálkahártyája steril, azaz nem tartalmaz sem kórokozót, sem pedig hasznos mikroorganizmusokat. Légzéssel és a táplálkozás során kerülnek oda azok a baktériumok, amelyek az úgynevezett normál flóra kialakításáért felelõsek.

  • Speciális tápszer segíthet a gyermekkori cukorbetegség megelõzésében?

    A hagyományos tehéntej helyett adott speciális csecsemõ tápszerrel talán megelõzhetõ lesz a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség kialakulása azoknál a fiataloknál, akik genetikailag hajlamosak az autoimmun betegségre - közölték finn szakemberek.

    A biztató eredményeket egyelõre csak egy elõzetes vizsgálat támasztja alá, amely során 230 olyan finn csecsemõt vizsgáltak meg, akik nem kaptak anyatejet. A közvetett bizonyítékok a speciális tápszer cukorbetegség megelõzõ hatását mutatták.

  • Az anya helyes étrendjével csökkenthetõk bizonyos születési rendellenességek kockázatai

    Brit kutatók szerint a teherbeesés elõtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelõzhetõk lehetnek az anya helyes étkezésével.

    Vizsgálódásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy az anya táplálkozása kölcsönhatásban állhat születendõ gyermekének öröklött génjeivel, és befolyásolhatja egyes születési rendellenességek típusát vagy súlyosságát, mint a veleszületett szívbaj és a farkastorok.