rss
bohócdoktor vizit szja 1%


  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alatt

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alattA várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is. A kismamák energiaszükségletét egyénre szabottan kell meghatározni, hiszen mindenkinél más és más az életmód, az életkor, a tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét, és a fogamzás előtti testtömeg.

    Egy egészséges kismama optimális esetben 9-12 kg-ot gyarapodik, túlsúly megléte esetén azonban ne legyen több 7-8 kg-nál, hiszen nőhet a magas vérnyomás, valamint a terhesség alatti cukorbetegség előfordulása. Az energiaszükségletük kb. 15%-kal (~300 kcal) növekszik meg, tehát naponta 0.5 liter tejjel, vagy 10-12 dkg sajttal kell többet fogyasztani egyenletesen eloszlatva. A legfontosabb annak a tévhitnek az eloszlatása, mely szerint terhesség alatt kettő helyett kell enni, hiszen túlzott súlynövekedés esetén megnő a komplikációk előfordulásának veszélye.

    Egy várandós anya étrendjét az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Étkezzen naponta rendszeresen, 4-5 alkalommal, változatosan és kiegyensúlyozottan, de csak kis mennyiségeket fogyasszon.

    A terhes anya fehérjeigénye 15-20%-kal (~10g) növekszik, hiszen a magzat agyának és izomzatának fejlődésében ez a fő építőelem. Elégtelen bevitel esetén koraszülés illetve vetélés léphet fel. Fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, melyet sovány húsokból (csirkehús, pulykahús, sertéscomb), zsírszegény húskészítményekből, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halakból, napi 0.5 l alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, emellett tojásból (heti 3-5 db, alaposan megtisztítva) fedezhet.


    A vas (szerepe a vérképzés, O2szállítás), a cink (vércukorszint szabályozás), B6-vitamin (a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges, hiánya felelős a terhességi depresszióért, illetve csökkenthető a hányinger, hányás) B12vitamin (folsav felszívódásához és a vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen) a húsokból és húskészítményekből szívódnak fel a leghatékonyabban. A belsőségek is jó forrásai a vasnak (pl. máj), de nem szabad túl gyakran fogyasztani a magas A vitamin tartalmuk miatt, hiszen túlzott bevitel esetén fejlődési rendellenességekhez vezet.

    A babák csontozatának fejlődéséhez a kulcs elem a kálcium, melynek legjobb forrása a tej és a tejtermékek, melyekben megtalálható a kálcium hasznosulásához elengedhetetlen D vitamin is. A zsírszegény tej, joghurt, sajtok, túró és kefír ajánlható fogyasztásra, a vaj és a tejszín fogyasztását azonban mérsékelni kell magas zsírtartalmuk miatt. A megnövekedett szénhidrátszükségletet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldség és főzelékfélékkel, valamint száraz hüvelyesekkel lehet fedezni.

    Heti 2-3 alkalommal burgonyát is lehet fogyasztani. Fehér kenyereket, finomított lisztből készült termékeket nem ajánlott gyakran enni, hiszen kevés hasznos anyag, viszont annál több felesleges kalória kerül a szervezetbe. A húsok, a tojás és a tejtermékek fedezik a szükséges zsírmennyiséget.

    A javasolt ételkészítési eljárások zsírszegények: főzés, párolás, teflon edényben, alufólia alatt vagy sütőzacskóban történő sütés. Az olajos magvak tökéletes forrásai a telítetlen zsírsavaknak, E vitaminnak, amelyek elengedhetetlenek a magzat idegrendszerének és izomzatának fejlődéséhez. Kerülendő a bő, illetve a használt olajban sütés. Kenőzsiradékként light margarint használjanak vaj helyett. Zöldség-, gyümölcs-, főzelékfélék naponta többször, frissen vagy párolva érdemes fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin. Itt említhető meg a C-vitamin, amely a méhlepény és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez szükséges, emellett a folsav bevitelére is fokozottan ügyelni kell már teherbe esés előtt is, hiszen a gerinc és az idegrendszer fejlődésében játszik fontos szerepet. Magas folsav tartalmú a spenót, sóska, brokkoli, zöldbab, kiwi.

    A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmúak, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, ami terhesség alatt gyakran előfordul. Rostokban gazdag még a korpás kenyér, barna, magvas kenyerek és lisztek, barnarizs, mazsola, aszalt sárgabarack.

    Mit kell kerülnie a várandós kismamának?

    Kerülni kell az alábbiakat: cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi. A túlzott sózás is kerülendő, mert emeli a vérnyomást, és az ödéma kialakulásának valószínűségét. Ha elkerülhetetlen a só használata, akkor csakis jódozottal sózzon a kismama, hiszen a jódnak kiemelt szerepe van a vérkeringésben, az anyagcsere-szabályozásában, valamint a pajzsmirigy-hormon termelésében. A kímélő fűszerezés javasolt, célszerű zöld és száraz fűszernövényekkel ízesíteni.

    Mit ihat a kismama?

    Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta). A tejet, és akár a csapvizet is érdemes fogyasztás előtt felforralni a fertőzések elkerülése végett. Fogyasszon minél ritkábban szénsavas italokat, cukros üdítőket, szomját csillapítsa inkább csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (frissen facsart), illetve házilag készített zöldség levekkel, zöld, vagy gyümölcsteákkal.

    A desszertekről és édességekről nem kell lemondani, de azokat is csak mértékkel, és inkább az étkezések befejező fogásaként fogyasszák. A desszertek helyes kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kevesebb energiát és zsírt tartalmazó, tej- vagy gyümölcsalapúakat részesítsék előnyben. A felelősség óriási, hiszen teljes mértékben a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő baba, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, fejlődőben lévő szervezetét.



    Forrás: www.webbeteg.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gyerekek orrtisztítása

    A kicsi (0-5 éves) gyermekek még nem tudják az orrukat kifújni, ezért külsõ segítségre van szükségük. Ezen segítség pedig nem más, mint a kicsik által nem túlságosan nagy népszerûségnek örvendõ orrszívó. A gyermekeknél az orrban található váladék eltávolítása létfontosságú. Amennyiben nincsen megfelelõen kitisztítva az orrjárat, a felgyülemlett váladék visszacsorog, mely fül és arcüreggyulladást, de akár hörgõ és tüdõgyulladást is okozhat. A lenyelt váladék pedig gyomorhurutot okozhat, mely hányást, hasfájást, hasmenést idézhet elõ. Ha a váladék eltávolítása nem történik meg, további fertõzést eredményezhet.

  • Gyermeki dühöngés

    Miért tombol a gyermek és hogyan fékezhetõ meg az óriási hisztiroham? Egyáltalán jó-e, ha mindig visszafojtjuk a dühkitöréseit?

    Pszichológiai kísérletekkel bizonyították, hogy a minden más viselkedésformánál gyakrabban és szívesebben utánozzák a gyerekek az agresszív viselkedést. Ennek okára még nincs egyértelmû válasz, az azonban valószínû, hogy a konfliktusokból adódó belsõ feszültség oldásának, azaz „a gõz kiengedésének” fontos szerepe lehet.

  • Az õsszel született babák nagyobb eséllyel lesznek asztmások

    Chicago - 30 százalékkal nagyobb a kockázata az asztma kialakulásának azoknál a kisbabáknál, akik a nagy téli hideg és az influenza-idõszak elõtti négy hónapban születnek - állapították meg a szakemberek az Egyesült Államokban.

    "Minden újszülött ki van téve ennek a veszélynek, ám van lehetõség a megelõzésre" - mondta Tina Hartert, a Vanderbilt Egyetem asztmakutatási központjának vezetõje, akinek tanulmánya az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine címû folyóiratban jelent meg.

  • A hathónapos babák hét százalékának van már saját internetes elérhetõsége

    Sok szülõ szerint nem lehet elég korán kezdeni az internetes jelenlét biztosítását, ezért jónéhányan már gyermekük megszületése elõtt közzé teszik az ultrahangos felvételeket, vagy saját e-mail címet készítenek az újszülöttnek. Az AVG Technologies biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat által készített felmérés szerint a gyerekeknek átlagosan hathónapos korukra már van valamilyen megjelenésük az interneten, mivel a lelkes anyukák több mint 70 százaléka teszi közzé a baba fotóit és a totyogós kisgyerekrõl készített felvételeket a különbözõ közösségi oldalakon.

  • Számos betegség kialakulása előzhető meg az anyatejes táplálással

    Számos betegség kialakulása előzhető meg az anyatejes táplálássalAz anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően módosul, még azt is figyelembe veszi, hogy koraszülöttről, vagy érett újszülöttről van szó. Az előtej (kolosztrum) kis mennyiségben sok tápanyagot tartalmaz - ez a kezdő szopó újszülött apró gyomrában elfér és sok fontos fehérjét, zsírt biztosít számára. A későbbi hetekben, hónapokban már nagyobb mennyiséget szopik a csecsemő, ekkor úgy látszik, mintha felhígult volna az anyatej - ettől függetlenül tápértéke megfelel a baba igényeinek. Az allergia megelőzésében is fontos szerepet játszik az anyatej.

  • Már az anyaméhben simogatják egymást az ikrek

    Az ikrek már az anyaméhben érzékelik, kitapogatják és simogatják egymást, képesek különbséget tenni önmaguk, az anya hasfala és testvérük között - számoltak be felfedezésükrõl olasz kutatók.

    A Páduai Egyetem kutatói öt embrionális ikerpárt vettek filmre a 14. és 18. terhességi héten 4D-ultrahanggal, majd kielemezték a mozgásukat. Látszott, hogy a magzatok célzottan érintik meg ikerpárjukat. Umberto Castiello és kollégái ebbõl arra következtettek, hogy az emberi agy már az embrionális fejlõdési szakaszban felkészül a társas kapcsolatokra.

  • Már csecsemõkortól jelentkezhetnek az ételallergia tünetei

    Ételallergiás panaszok már csecsemõkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Az ételallergia gyakorisága felnõtt korban 1,5-2 % körülire tehetõ, gyermekkorban -különösen csecsemõkorban- ez ennél jóval magasabb, elérheti akár a 6-7 %-ot is.

    A legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le. Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bõrön és a légzésben jelentkezhetnek.

  • A megfelelõ zsírsavak fogyasztása a terhesség alatt

    A szakértõk óva intik a kismamákat a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásától, ezek ugyanis károsan hatnak a baba súlyára. Nagyobb valószínûséggel lesz elhízott az a gyermek, akinek az édesanyja a terhesség alatt "rossz" zsírokat fogyaszt - derül ki egy amerikai kutatásból. Kutatók összesen 293 négy és hat év közötti gyermek zsír-izom arányát vizsgálták meg, melyek eredményét összevetették édesanyjuk terhessége alatt vett vérmintájával. Azok az anyukák, akik omega-6 zsírsavat fogyasztottak a várandósság idején, sokkal nagyobb zsírtömegû babát hoztak világra, mint azok, akik az omega-3 zsírsavat részesítették elõnyben.

  • A nehéz születés is állhat a gyermekkori agresszió hátterében

    A nehezen napvilágra jött és a szülés során fogóval világra segített gyerekeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki gyermekkorban az agresszív viselkedéshez hasonló problémák azokhoz a gyerekekhez képest, akik császármetszéssel születtek - állítják kínai kutatók. A viselkedésbeli problémáknak köze lehet a kortizol nevû stressz hormon magas szintjéhez. A kortizolt a szervezet a stresszes és nehéz születéskor is termeli. "A születés nehézségének és a gyermekkori pszichopatológiás viselkedésnek talán a szervezet kortizolválaszához van köze" - írták a szakemberek.

  • Már a születés előtt kialakul a babáknál a nyelvi emlékezet

    Már a születés előtt kialakul a babáknál a nyelvi emlékezetA nyelvi emlékezet a babáknál már a születés előtt kialakul – vonták le a következtetést finn tudósok, miután olyan csecsemők agytevékenységét mérték, akiknek az édesanyja a várandósság alatt huszonötezerszer játszotta le ugyanazt a szót. A kutatók 30 kismamát kísértek figyelemmel a várandósság 29. hetétől kezdve. A csoport egyik fele azt a feladatot kapta, hogy a szülésig heti öt napon át, ha lehetséges, mindig ugyanabban az időpontban játssza le a „tatata” hangsor felvételeit tartalmazó, 15 perces CD-t.

  • Érdemes a gyerekekkel a szívvédõ ételeket korán megszerettetni

    Ha a szülõk már csecsemõkortól kezdve egészséges étkezésre szoktatják, tanítják gyerekeiket, a következõ generációban a szív- és érbetegségek gyakorisága jelentõsen csökkenhet. Egy második évtizede folyamatban lévõ finn vizsgálat, a STRIP tanulmány erre vonatkozó eredményei a Circulation szakfolyóiratban jelentek meg.

    A Turkui Egyetem "Koszorúér-betegség Kockázatitényezõ-csökkentési Munkaterve" alapvetõen azzal foglalkozik, hogyan lehet gyerekeket megtanítani arra, hogy egészségesen étkezzenek.

  • Világszerte a vártnál meredekebben csökken a gyermekhalandóság

    Világszerte a vártnál meredekebben, és a korábban becsültnél nagyobb ütemben csökken a gyermekhalandóság - derült ki egy frissen közölt tanulmányból, amelyhez új és pontosabb számításokat, illetve modellezést alkalmaztak.

    Tudósok szerint 2010-ben 7,7 millió öt év alatti gyermek halálára kell számítani, ez a szám 1990-ben még 12 millió volt - olvasható a The Lancet címû tudományos folyóirat internetes kiadásában közölt tanulmányban. Az összesítésbõl kiderül, hogy tavaly 3,1 millió újszülött, 2,3 millió csecsemõ és 2,3 millió 1-4 év közötti gyermek halt meg a világon.

  • A várandósság alatti influenza komoly következményekkel járhat a babára nézve

    A várandósság alatti influenza komoly következményekkel járhat a babára nézveEgy friss kutatás szerint ha az anya terhessége során lesz influenzás, az megnöveli gyermekénél a bipoláris zavar kialakulásának kockázatát. A megjelent tanulmány egyik szerzője, dr. Alan Brown, a Columbia Egyetem munkatársa úgy nyilatkozott, hogy még nem teljesen világos, milyen magyarázatok állnak a jelenség hátterében, ám előfordulhat, hogy mindez a szervezet a lázra leadott válaszreakciója. A terhesség alatti influenza a vetélés, a koraszülés, valamint a kis súllyal születés kockázatát is növeli, egyes vizsgálatok az autizmussal és skizofréniával is kapcsolatba hozták.

  • A terhesség alatti stressz a gyermeknél okoz később egészségügyi problémákat

    A terhesség alatti stressz a gyermeknél okoz később egészségügyi problémákatHa a kismamát terhessége alatt mindennapos stressz éri, később a gyermeknél egészségügyi problémák jelentkezhetnek, például légúti-, bőr- vagy emésztőrendszeri megbetegedések fordulhatnak elő a kicsinél. A Bázeli Egyetem kutatói folytattak ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. A tudósok 75.000 várandós nőt vizsgáltak meg és a gyermekeik egészségügyi állapotát 10 éves korukig követték nyomon. Ha a stressz, a szorongás vagy a félelem fokozza az anya szívverését, rövid időn belül a magzat szívverése is felgyorsul.

  • Amit a terhességi magasvérnyomásról tudni kell

    Amit a terhességi magasvérnyomásról tudni kellA terhesség alatt olyan nőknél is jelentkezhet a magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. A jól beállított gyógyszeres kezelés és a helyes életmód ugyanakkor megőrizheti a kismama és a baba egészségét. A terhességkorai szakaszában lezajló élettani változások célja a méhlepény megfelelő véráramlásának biztosítása. Az első 6 hónapban, vagyis az első és második trimeszterben a vérnyomás a jelentős értágulat miatt csökken (általában 115/75 Hgmm alatt marad), majd a harmadik trimeszterben emelkedni kezd, és eléri a terhesség előtti értéket.