rss

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alatt

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alattA várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is. A kismamák energiaszükségletét egyénre szabottan kell meghatározni, hiszen mindenkinél más és más az életmód, az életkor, a tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét, és a fogamzás előtti testtömeg.

    Egy egészséges kismama optimális esetben 9-12 kg-ot gyarapodik, túlsúly megléte esetén azonban ne legyen több 7-8 kg-nál, hiszen nőhet a magas vérnyomás, valamint a terhesség alatti cukorbetegség előfordulása. Az energiaszükségletük kb. 15%-kal (~300 kcal) növekszik meg, tehát naponta 0.5 liter tejjel, vagy 10-12 dkg sajttal kell többet fogyasztani egyenletesen eloszlatva. A legfontosabb annak a tévhitnek az eloszlatása, mely szerint terhesség alatt kettő helyett kell enni, hiszen túlzott súlynövekedés esetén megnő a komplikációk előfordulásának veszélye.

    Egy várandós anya étrendjét az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Étkezzen naponta rendszeresen, 4-5 alkalommal, változatosan és kiegyensúlyozottan, de csak kis mennyiségeket fogyasszon.

    A terhes anya fehérjeigénye 15-20%-kal (~10g) növekszik, hiszen a magzat agyának és izomzatának fejlődésében ez a fő építőelem. Elégtelen bevitel esetén koraszülés illetve vetélés léphet fel. Fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, melyet sovány húsokból (csirkehús, pulykahús, sertéscomb), zsírszegény húskészítményekből, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halakból, napi 0.5 l alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, emellett tojásból (heti 3-5 db, alaposan megtisztítva) fedezhet.


    A vas (szerepe a vérképzés, O2szállítás), a cink (vércukorszint szabályozás), B6-vitamin (a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges, hiánya felelős a terhességi depresszióért, illetve csökkenthető a hányinger, hányás) B12vitamin (folsav felszívódásához és a vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen) a húsokból és húskészítményekből szívódnak fel a leghatékonyabban. A belsőségek is jó forrásai a vasnak (pl. máj), de nem szabad túl gyakran fogyasztani a magas A vitamin tartalmuk miatt, hiszen túlzott bevitel esetén fejlődési rendellenességekhez vezet.

    A babák csontozatának fejlődéséhez a kulcs elem a kálcium, melynek legjobb forrása a tej és a tejtermékek, melyekben megtalálható a kálcium hasznosulásához elengedhetetlen D vitamin is. A zsírszegény tej, joghurt, sajtok, túró és kefír ajánlható fogyasztásra, a vaj és a tejszín fogyasztását azonban mérsékelni kell magas zsírtartalmuk miatt. A megnövekedett szénhidrátszükségletet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldség és főzelékfélékkel, valamint száraz hüvelyesekkel lehet fedezni.

    Heti 2-3 alkalommal burgonyát is lehet fogyasztani. Fehér kenyereket, finomított lisztből készült termékeket nem ajánlott gyakran enni, hiszen kevés hasznos anyag, viszont annál több felesleges kalória kerül a szervezetbe. A húsok, a tojás és a tejtermékek fedezik a szükséges zsírmennyiséget.

    A javasolt ételkészítési eljárások zsírszegények: főzés, párolás, teflon edényben, alufólia alatt vagy sütőzacskóban történő sütés. Az olajos magvak tökéletes forrásai a telítetlen zsírsavaknak, E vitaminnak, amelyek elengedhetetlenek a magzat idegrendszerének és izomzatának fejlődéséhez. Kerülendő a bő, illetve a használt olajban sütés. Kenőzsiradékként light margarint használjanak vaj helyett. Zöldség-, gyümölcs-, főzelékfélék naponta többször, frissen vagy párolva érdemes fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin. Itt említhető meg a C-vitamin, amely a méhlepény és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez szükséges, emellett a folsav bevitelére is fokozottan ügyelni kell már teherbe esés előtt is, hiszen a gerinc és az idegrendszer fejlődésében játszik fontos szerepet. Magas folsav tartalmú a spenót, sóska, brokkoli, zöldbab, kiwi.

    A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmúak, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, ami terhesség alatt gyakran előfordul. Rostokban gazdag még a korpás kenyér, barna, magvas kenyerek és lisztek, barnarizs, mazsola, aszalt sárgabarack.

    Mit kell kerülnie a várandós kismamának?

    Kerülni kell az alábbiakat: cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi. A túlzott sózás is kerülendő, mert emeli a vérnyomást, és az ödéma kialakulásának valószínűségét. Ha elkerülhetetlen a só használata, akkor csakis jódozottal sózzon a kismama, hiszen a jódnak kiemelt szerepe van a vérkeringésben, az anyagcsere-szabályozásában, valamint a pajzsmirigy-hormon termelésében. A kímélő fűszerezés javasolt, célszerű zöld és száraz fűszernövényekkel ízesíteni.

    Mit ihat a kismama?

    Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta). A tejet, és akár a csapvizet is érdemes fogyasztás előtt felforralni a fertőzések elkerülése végett. Fogyasszon minél ritkábban szénsavas italokat, cukros üdítőket, szomját csillapítsa inkább csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (frissen facsart), illetve házilag készített zöldség levekkel, zöld, vagy gyümölcsteákkal.

    A desszertekről és édességekről nem kell lemondani, de azokat is csak mértékkel, és inkább az étkezések befejező fogásaként fogyasszák. A desszertek helyes kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kevesebb energiát és zsírt tartalmazó, tej- vagy gyümölcsalapúakat részesítsék előnyben. A felelősség óriási, hiszen teljes mértékben a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő baba, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, fejlődőben lévő szervezetét.



    Forrás: www.webbeteg.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A folsav szerepe a várandósság alatt

    A folsav szerepe a várandósság alatt A folsav nem más, mint a B vitamin család egyik fontos tagja. Természetes formáját folátnak hívják, míg a mesterségest folsavnak. Az egyik legfontosabb feladata a vörösvértestképzés, vagyis a vérszegénység elkerülése miatt érdemes szedni, de nagyon fontos hogy a magzati kortól kezdve folyamatosan jelen legyen az anya szervezetében. A folsavat már a tervezett terhesség előtt is érdemes szedni, valamilyen vitamin, pl. magzatvédő vitamin formájában, majd a terhesség létrejötte után legtöbbször az orvos is javasolni szokta.

  • Érdemes a gyerekekkel a szívvédõ ételeket korán megszerettetni

    Ha a szülõk már csecsemõkortól kezdve egészséges étkezésre szoktatják, tanítják gyerekeiket, a következõ generációban a szív- és érbetegségek gyakorisága jelentõsen csökkenhet. Egy második évtizede folyamatban lévõ finn vizsgálat, a STRIP tanulmány erre vonatkozó eredményei a Circulation szakfolyóiratban jelentek meg.

    A Turkui Egyetem "Koszorúér-betegség Kockázatitényezõ-csökkentési Munkaterve" alapvetõen azzal foglalkozik, hogyan lehet gyerekeket megtanítani arra, hogy egészségesen étkezzenek.

  • A szülést megelõzõ lépések

    A kórházba vagy a szülõszobába érkezéskor bizonyos feladatokat a személyzet rutinszerûen elvégez, hogy felkészítsék a kismamát a szülésre.

    Például a legelsõ ilyen lépes a szeméremszõrzet leborotválása. Néhány orvos azt állítja, hogy a szeméremszõrzet leborotválásával csökken a fertõzés esélye, és jobb rálátást enged a szülészgárdának a gyermek érkezésére. Mások szerint a fertõzés kockázatát éppen hogy növeli a borotválás egy ilyen érzékeny helyen és ennyire kritikus idõpontban.

  • Asztmát okozhat a babánál a mama méhen belüli fertõzése

    Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertõzése és az utódnál késõbb kialakuló asztma között. A 16 évet átfogó tanulmányban mintegy 400 ezer szülést követtek nyomon Kaliforniában. Megállapították, hogy amikor az anyánál a méh gyulladással járó fertõzése volt és a baba koraszülött is volt, sokkal nagyobb valószínûséggel fejlõdött ki asztma a gyerek 8 éves koráig.

    Ezt a gyulladást a hüvely néhány fajta bakteriális fertõzése okozza, például az E. coli vagy a Streptococcus B baktériumcsoport.

  • Szülést segítõ mozgásformák

    A legtöbb kismama felteszi magának a kérdést: valóban segíthet a torna a megfelelõ kondíciót elérni a vajúdás és a szülés idejére. Igaz ez?

    Nagyon hasznos rendszeres testmozgást végezni a terhesség egész ideje alatt, de ezt már a terhesség legelején el kell kezdeni. A hetedik hónapban a terhesség gyakorlatilag abba a szakaszba lépett, amikor az orvosok már a mindennapi rutin teendõk csökkentését javasolják. Ezen a ponton célszerûbb relaxációs vagy finom izomnyújtó gyakorlatokat végezni, ami egyben a szülésre való felkészülés része.

  • Annak jók a csontjai, aki elég kalciumot kapott újszülöttkorában

    Az egészséges csontrendszer kifejlõdéséhez nemcsak az a fontos, hogy bõségesen jusson kalcium a gyerek szervezetébe kamaszkorában, amikor gyorsan növekszik, hanem fõleg közvetlenül megszületése után.

    Az régóta ismert, hogy a kamaszoknak sok kalciumot kell fogyasztani a növekedés korában, amikor szinte szemmel láthatólag nyúlnak a csontjaik. Ez nemcsak ekkor lényeges, hanem akkor is, amikor eljön az öregkor és ezzel együtt a szinte alig elkerülhetõ csontritkulás.

  • A várandósság elsõ tünetei és a terhességi teszt

    A legbiztosabb és leggyorsabb megoldás a terhesség tünetei elõtt is használható terhességi teszt elvégzése. A terhességi teszt megbízhatósága és az állapotosság elsõ jelei. A nem tervezett teherbeesés veszélye esetén a bizonytalanság az egyik legidegesítõbb dolog. Figyeljük a testünk minden rezzenését, próbáljuk megfejteni, hogy állapotosak vagyunk-e. A terhesség legismertebb jelei: gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, hányás. De ha jól belegondolunk, ezeket a tüneteket az idegesség, a kétségek közti hánykolódás is okozhatja. A megoldás a terhességi teszt elvégzése.

  • Fogorvosi kezelés a várandósság alatt

    Fogorvosi kezelés a várandósság alattA terhesség nem kell, hogy oka legyen a fogromlásnak, és a kezelések zöme is biztonsággal elvégezhető. Általános alapelv, hogy a terhesség kritikusnak mondott első harmadában érdemes elhalasztani minden olyan kezelést és minden olyan beavatkozás, amely nem sürgős. Ez a kitétel persze vonatkozik lényegében a terhesség teljes időtartamára is. Téves az a szemlélet, hogy a terhesség alatt semmilyen fogászati kezelést nem szabad elvégezni. Ha a kontroll során kiderül, hogy probléma van, a beavatkozás minden akadály nélkül elvégezhető.

  • A látványosan és kreatívan tálalt gyümölcs biztos befutó a gyerekeknél

    Vágjuk a gyümölcsöt háromszög alakúra, csináljunk belõle sündisznót, vagy bármilyen érdekes figurát, ha azt szeretnénk, hogy minél többet egyenek az egészséges csemegébõl - derült ki egy új kutatásból.

    A Hollandiában és Belgiumban készített kutatás során a szakemberek azt tapasztalták, hogy ha ugyanolyan (alma, szõlõ, eper) és ugyanannyi, de különbözõképpen tálalt gyümölcsöket kínáltak a gyerekeknek, akkor a kicsik sokkal szívesebben választották a viccesen elkészített harapnivalókat, mint az egyszerûen tálalt változataikat.

  • Számos betegség kialakulása előzhető meg az anyatejes táplálással

    Számos betegség kialakulása előzhető meg az anyatejes táplálássalAz anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően módosul, még azt is figyelembe veszi, hogy koraszülöttről, vagy érett újszülöttről van szó. Az előtej (kolosztrum) kis mennyiségben sok tápanyagot tartalmaz - ez a kezdő szopó újszülött apró gyomrában elfér és sok fontos fehérjét, zsírt biztosít számára. A későbbi hetekben, hónapokban már nagyobb mennyiséget szopik a csecsemő, ekkor úgy látszik, mintha felhígult volna az anyatej - ettől függetlenül tápértéke megfelel a baba igényeinek. Az allergia megelőzésében is fontos szerepet játszik az anyatej.

  • A lábak vizesedése a terhesség alatt

    A lábak vizesedése a terhesség alatt A vizesedés során a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet. Nyáron a meleg hatására a tünetek fokozódhatnak. A terhességi vizesedésre illetve lábdagadásra érdemes figyelni, főleg ha az a visszerek megjelenésével is társul, mert egyes esetekben komolyabb gondokat is előre jelezhet. Terhesség során bizonyos fokú lábdagadás megengedett, mivel ilyenkor a szervezet több vizet tart vissza. Emellett a növekvő anyaméh nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé.

  • A korszülés szempontjából nem mindegy, melyik hónapban fogan meg a baba

    A korszülés szempontjából nem mindegy, melyik hónapban fogan meg a babaPéldául a májusban fogantak körében tíz százalékkal megnő a koraszülés esélye. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a várandós anyák január-februárban vannak a leginkább kitéve az influenza veszélyének, ami egy májusban fogant baba esetében már igencsak a terhesség végére esik, ezáltal könnyen idézhet elő idő előtti világra jövetelt. A tanulmányt készítő munkatárs elmondása szerint, őt is meglepte, hogy a koraszülés és az influenza között ilyen közvetlen összefüggés van, ezért a várandósság idején különösen oda kell figyelnünk egészségünkre.

  • Gyógyszerszedés a várandósság alatt

    Gyógyszerszedés a várandósság alattKismamák esetében a gyógyszerszedés mindig kényes téma. Az ezzel kapcsolatos óvatosság, feszültség persze nem véletlenül alakult ki a köztudatban. Régen úgy gondolták, hogy a méhlepény semmilyen káros anyagot nem enged át, így az anya által szedett gyógyszerek nincsenek hatással a magzati fejlődésre. Ezt a fajta gondolkodást alapjaiban ingatta meg a ’60-as években egy gyógyszerrel kapcsolatos botrány. Az eredetileg köhögésre, megfázásra és fejfájásra alkalmazott gyógyszert, el kezdték javasolni kismamák számára is, hányingercsillapító hatása miatt.

  • Veszélyes az anyatej?

    Ideje újragondolni az anyatej pozitív megítélését - jelentették be dán kutatók.

    Ideje újragondolni az anyatej pozitív megítélését - jelentették be dán kutatók, akik hosszú ideig folytatott vizsgálataikra hivatkozva azt állítják: az anyatej sok mérgezõ anyagot tartalmaz.

    Dániában átlagban fél éven át szoptatják, illetve etetik anyatejjel az anyák gyerereiket, mert úgy vélik, hogy ez a legjobb táplálék a babának.

  • Gyermeki dühöngés

    Miért tombol a gyermek és hogyan fékezhetõ meg az óriási hisztiroham? Egyáltalán jó-e, ha mindig visszafojtjuk a dühkitöréseit?

    Pszichológiai kísérletekkel bizonyították, hogy a minden más viselkedésformánál gyakrabban és szívesebben utánozzák a gyerekek az agresszív viselkedést. Ennek okára még nincs egyértelmû válasz, az azonban valószínû, hogy a konfliktusokból adódó belsõ feszültség oldásának, azaz „a gõz kiengedésének” fontos szerepe lehet.