rss
bohócdoktor vizit szja 1%


  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alatt

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alattA várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is. A kismamák energiaszükségletét egyénre szabottan kell meghatározni, hiszen mindenkinél más és más az életmód, az életkor, a tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét, és a fogamzás előtti testtömeg.

    Egy egészséges kismama optimális esetben 9-12 kg-ot gyarapodik, túlsúly megléte esetén azonban ne legyen több 7-8 kg-nál, hiszen nőhet a magas vérnyomás, valamint a terhesség alatti cukorbetegség előfordulása. Az energiaszükségletük kb. 15%-kal (~300 kcal) növekszik meg, tehát naponta 0.5 liter tejjel, vagy 10-12 dkg sajttal kell többet fogyasztani egyenletesen eloszlatva. A legfontosabb annak a tévhitnek az eloszlatása, mely szerint terhesség alatt kettő helyett kell enni, hiszen túlzott súlynövekedés esetén megnő a komplikációk előfordulásának veszélye.

    Egy várandós anya étrendjét az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Étkezzen naponta rendszeresen, 4-5 alkalommal, változatosan és kiegyensúlyozottan, de csak kis mennyiségeket fogyasszon.

    A terhes anya fehérjeigénye 15-20%-kal (~10g) növekszik, hiszen a magzat agyának és izomzatának fejlődésében ez a fő építőelem. Elégtelen bevitel esetén koraszülés illetve vetélés léphet fel. Fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, melyet sovány húsokból (csirkehús, pulykahús, sertéscomb), zsírszegény húskészítményekből, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halakból, napi 0.5 l alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, emellett tojásból (heti 3-5 db, alaposan megtisztítva) fedezhet.


    A vas (szerepe a vérképzés, O2szállítás), a cink (vércukorszint szabályozás), B6-vitamin (a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges, hiánya felelős a terhességi depresszióért, illetve csökkenthető a hányinger, hányás) B12vitamin (folsav felszívódásához és a vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen) a húsokból és húskészítményekből szívódnak fel a leghatékonyabban. A belsőségek is jó forrásai a vasnak (pl. máj), de nem szabad túl gyakran fogyasztani a magas A vitamin tartalmuk miatt, hiszen túlzott bevitel esetén fejlődési rendellenességekhez vezet.

    A babák csontozatának fejlődéséhez a kulcs elem a kálcium, melynek legjobb forrása a tej és a tejtermékek, melyekben megtalálható a kálcium hasznosulásához elengedhetetlen D vitamin is. A zsírszegény tej, joghurt, sajtok, túró és kefír ajánlható fogyasztásra, a vaj és a tejszín fogyasztását azonban mérsékelni kell magas zsírtartalmuk miatt. A megnövekedett szénhidrátszükségletet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldség és főzelékfélékkel, valamint száraz hüvelyesekkel lehet fedezni.

    Heti 2-3 alkalommal burgonyát is lehet fogyasztani. Fehér kenyereket, finomított lisztből készült termékeket nem ajánlott gyakran enni, hiszen kevés hasznos anyag, viszont annál több felesleges kalória kerül a szervezetbe. A húsok, a tojás és a tejtermékek fedezik a szükséges zsírmennyiséget.

    A javasolt ételkészítési eljárások zsírszegények: főzés, párolás, teflon edényben, alufólia alatt vagy sütőzacskóban történő sütés. Az olajos magvak tökéletes forrásai a telítetlen zsírsavaknak, E vitaminnak, amelyek elengedhetetlenek a magzat idegrendszerének és izomzatának fejlődéséhez. Kerülendő a bő, illetve a használt olajban sütés. Kenőzsiradékként light margarint használjanak vaj helyett. Zöldség-, gyümölcs-, főzelékfélék naponta többször, frissen vagy párolva érdemes fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin. Itt említhető meg a C-vitamin, amely a méhlepény és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez szükséges, emellett a folsav bevitelére is fokozottan ügyelni kell már teherbe esés előtt is, hiszen a gerinc és az idegrendszer fejlődésében játszik fontos szerepet. Magas folsav tartalmú a spenót, sóska, brokkoli, zöldbab, kiwi.

    A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmúak, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, ami terhesség alatt gyakran előfordul. Rostokban gazdag még a korpás kenyér, barna, magvas kenyerek és lisztek, barnarizs, mazsola, aszalt sárgabarack.

    Mit kell kerülnie a várandós kismamának?

    Kerülni kell az alábbiakat: cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi. A túlzott sózás is kerülendő, mert emeli a vérnyomást, és az ödéma kialakulásának valószínűségét. Ha elkerülhetetlen a só használata, akkor csakis jódozottal sózzon a kismama, hiszen a jódnak kiemelt szerepe van a vérkeringésben, az anyagcsere-szabályozásában, valamint a pajzsmirigy-hormon termelésében. A kímélő fűszerezés javasolt, célszerű zöld és száraz fűszernövényekkel ízesíteni.

    Mit ihat a kismama?

    Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta). A tejet, és akár a csapvizet is érdemes fogyasztás előtt felforralni a fertőzések elkerülése végett. Fogyasszon minél ritkábban szénsavas italokat, cukros üdítőket, szomját csillapítsa inkább csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (frissen facsart), illetve házilag készített zöldség levekkel, zöld, vagy gyümölcsteákkal.

    A desszertekről és édességekről nem kell lemondani, de azokat is csak mértékkel, és inkább az étkezések befejező fogásaként fogyasszák. A desszertek helyes kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kevesebb energiát és zsírt tartalmazó, tej- vagy gyümölcsalapúakat részesítsék előnyben. A felelősség óriási, hiszen teljes mértékben a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő baba, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, fejlődőben lévő szervezetét.



    Forrás: www.webbeteg.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A megfelelõ zsírsavak fogyasztása a terhesség alatt

    A szakértõk óva intik a kismamákat a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásától, ezek ugyanis károsan hatnak a baba súlyára. Nagyobb valószínûséggel lesz elhízott az a gyermek, akinek az édesanyja a terhesség alatt "rossz" zsírokat fogyaszt - derül ki egy amerikai kutatásból. Kutatók összesen 293 négy és hat év közötti gyermek zsír-izom arányát vizsgálták meg, melyek eredményét összevetették édesanyjuk terhessége alatt vett vérmintájával. Azok az anyukák, akik omega-6 zsírsavat fogyasztottak a várandósság idején, sokkal nagyobb zsírtömegû babát hoztak világra, mint azok, akik az omega-3 zsírsavat részesítették elõnyben.

  • Mennyit mozogjon a baba?

    A minél korábban elkezdett testmozgásnak számos elõnye van a jövõre nézve: csökkenti a túlsúly kialakulásának valószínûségét, segít megelõzni számos betegséget, és természetesen az izmokat és a csontokat is erõsíti.

    A minél korábban elkezdett testmozgásnak számos elõnye van a jövõre nézve: csökkenti a túlsúly kialakulásának valószínûségét, segít megelõzni számos betegséget – fõként a szív- és érrendszeri betegségeket –, és természetesen az izmokat és a csontokat is erõsíti.

  • A felmondási védelem már nem csak a várandósság bejelentésétől él

    A felmondási védelem már nem csak a várandósság bejelentésétől élAlaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, miszerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még az elbocsátása közlése előtt beszámolt munkáltatójának. Az Alkotmánybíróság kedden meg is semmisítette a kifogásolt rendelkezést, miután az ombudsman indítványára indult eljárásban megállapította, a gyermekvállalás szándéka, az ennek érdekében vállalt emberi reprodukciós eljárással – lombikbébiprogrammal – összefüggő kezelés.

  • Betiltották az egészségtelen gyerekmenükhöz adott játékokat San Franciscóban

    San Francisco lett az elsõ jelentõsebb amerikai város, ahol ezentúl törvény tiltja meg az éttermeknek, hogy ajándék játékokkal népszerûsítsék a gyereknek szánt egészségtelen ételeiket.

    Az új törvény 2010 december 1-étõl lép hatályba. A szabályozás értelmében a gyermekeknek szánt ételekhez ezentúl csak akkor lehet játékokat ajándékozni, ha a menük kevesebb mint 600 kalóriát, gyümölcsöt és zöldséget, valamint alacsony cukor- és zsírtartalmú üdítõket tartalmaznak.

  • Az Apgar-érték

    Az APGAR vizsgálatot kétszer egymás után végzik el a baba születését követõ elsõ néhány percben, hogy megállapítsák, milyen fizikai állapotban van és felhívja az orvos figyelmét az esetleges vészhelyzetre. Amikor dr. Virginia Apgar anesztezioógus professzorként a New York-i Columbia-Presbiterian Kórházban dolgozott az 1950-es évek elején, több ezer gyermek születésénél lehetett jelen. A szülészek kikérték a véleményét az újszülött állapotáról. Annak érdekében, hogy az értékelés módszeresebb és hatékonyabb legyen, kialakított egy vizsgálati és értékelési rendszert, melyet nevének betûivel jelzett.

  • Vigyázat napozáskor!

    A fiatal, zsenge bõr különösen érzékeny a napsugárzás ártalmas hatásaira, a gyermekek hamar lebarnulnak. A leégés átmeneti kellemetlenségein túlmenõen van egy nyomósabb oka is az elõvigyázatosságnak. A komoly gyermekkori leégések hosszú távú bõrkárosodást eredményeznek, és a késõbbi szakaszban bõrrák kialakulásához vezethetnek. Egy ausztrál tanulmány szerint, ötbõl négy esetben a bõrrák megelõzhetõ ésszerû viselkedéssel. A gyerekek egyszerû elõvigyázatosságra ösztönzése megvéd mind a rövid, mind a hosszú távú károsodásoktól, lehetõvé teszi nekik, hogy élvezzék a szabadban töltött idõt.

  • Szaunázhat-e a kismama?

    Ha korábban nem szaunáztunk, semmiképpen ne a várandósság idején kezdjük el. Nem tudhatjuk, hogyan reagál szerveztünk a hirtelen forróságra.

    A hideg-meleg váltakozása edzi a véredényeket, erõsíti az immunrendszert, de arra hajlamosaknál görcsöt is okozhat. A nagy melegben kitágulnak a véredények, megváltozik a vérnyomás, szédülés, ájulás fordulhat elõ. Aki a terhessége elõtt is rendszeresen szaunázott, némi módosítással folytathatja.

  • Vajúdás közben relaxáció

    A relaxációs gyakorlatok nagyon hasznosak a kismamák számára. A legtöbb kismamatanfolyamon tanítanak néhány relaxációs trükköt is.

    Sok gyakorlással képesek leszünk azonnal levezetni a szülési fájdalmak jelentette feszültséget. A cél az, hogy testünk a feszültség elsõ jelére szinte gondolkodás nélkül reagáljon. Elegendõ gyakorlással testünk emlékszik, mit kell az izmoknak tennie, ha bekövetkezik „az akció".

  • Változások a terhesgondozásban

    Változások a terhesgondozásbanAz emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint július elsejétől az alacsony kockázatú terhességeknél szülésznők végezhetik a várandósgondozást, és a védőnők szerepe is hangsúlyosabbá válik. Az új szabály szerint az alacsony veszélyeztetettségű várandós nőknél lehetőség lesz arra, hogy a szakorvos helyett a szülésznő végezze el a várandósgondozást, és a várandósokat az eddigiektől eltérően a háziorvos is elküldheti szűrő- és laborvizsgálatokra. Azt, hogy egy nő terhessége alacsony vagy magas kockázatúnak számít-e, a szülész-nőgyógyász szakorvos dönti el.

  • Az apa dohányzása nagymértékben árthat a születendõ gyermeknek?

    A dohányzás megváltoztatja a DNS-t a spermiumokban, a genetikai károsodást az utódok többedíziglen is örökölhetik a dohányzó apától - állapították meg kanadai kutatók - állatkísérletekbõl.

    A "dohányzó" kísérleti állatok napi két cigarettát "szívtak el", ami korábbi kutatások szerint az embernél átlagos mértékû dohányzásnak felel meg - vagyis nagyjából hasonló mértékû lesz tõle a vérben a dohányzásból eredõ kémiai anyagok szintje. Ha az utódok öröklik, a mutációk visszafordíthatatlanul részévé válnak genetikai anyaguknak.

  • Erõsíti a kisbabák tüdejét a szoptatás

    Angol és amerikai tudósok kutatásai szerint az az egyszerû erõkifejtés, amelyet a kisbabák végeznek szoptatás közben, nagyban hozzájárul tüdejük erõsebb mûködéséhez.

    A szakemberek által végzett felmérés szerint - amelyet Wight szigeti gyermekek között végeztek - a legalább négy hónapig szoptatott kisbabák tüdeje kitûnõen mûködik gyermekkoruk elsõ éveiben. Ebben nagy szerepe van a szoptatás eltérõ technikáinak és idõtartamainak - mondták a kutatók a Thorax nevû folyóiratnak.

  • Növeli a császármetszés a diabétesz kockázatát

    A császármetszéssel született gyermekeknél kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a természetes úton világra jövõ babáknál.

    A müncheni Mûszaki Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a környezeti hatások miként befolyásolják a betegség alakulását. A vizsgálatba 1650 olyan gyermeket vontak be, akik esetében magas volt a cukorbetegség kockázata. A gyerekeket születésüktõl fogva átlagosan 11 éves korukig kísérték figyelemmel. A tudósok eredményeiket a Diabetes címû folyóiratban mutatták be.

  • Cukorbetegség ellen várandósság alatt

    A terhesség alatti cukorbetegség az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és elõfordulása egyre növekszik. Holott megfelelõ életmóddal és ellenõrzésekkel számos késõbbi kockázati tényezõtõl mentesülnének a mamák és a babák.

    Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint „Az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülõképes korban lévõ nõket a terhességi cukorbetegségrõl, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak.”

  • A szülõktõl tanulják a humorérzéket a babák

    6 és 12 hónapos koruk között a csecsemõk szüleik reakcióját figyelve tanulják meg, hogy mi a mulatságos.

    A harminc csecsemõ bevonásával lefolytatott tanulmányban a New Hampshire-i Egyetem kutatói John Sparrow vezetésével különbözõ helyzetekbe hozták a csecsemõket és szüleiket, az eseményeket pedig videóra rögzítették, majd elemezték. Korábban is ismert volt, hogy a szülõi érzelmi tükrözést alkalmazzák a 8 hónapos csecsemõk, amikor egy helyzetben meg akarják állapítani, hogy az hordoz-e fenyegetést számukra.

  • Vashiányosan esznek a magyar kisgyerekek

    A szellemi fejlõdéshez szükséges vasból nem fogyasztanak elegendõt az 1-3 éves gyerekek - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésbõl.

    A gyerekek normális fejlõdéshez napi 8 milligramm vasra van szüksége a szervezetnek, de ezt a mennyiséget a kicsik több mint 80 százaléka nem kapja meg, háromból egy gyerek táplálkozása vashiányos - hangsúlyozta Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.