rss

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alatt

  • Fontos az egészséges és változatos táplálkozás a várandósság alattA várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is. A kismamák energiaszükségletét egyénre szabottan kell meghatározni, hiszen mindenkinél más és más az életmód, az életkor, a tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét, és a fogamzás előtti testtömeg.

    Egy egészséges kismama optimális esetben 9-12 kg-ot gyarapodik, túlsúly megléte esetén azonban ne legyen több 7-8 kg-nál, hiszen nőhet a magas vérnyomás, valamint a terhesség alatti cukorbetegség előfordulása. Az energiaszükségletük kb. 15%-kal (~300 kcal) növekszik meg, tehát naponta 0.5 liter tejjel, vagy 10-12 dkg sajttal kell többet fogyasztani egyenletesen eloszlatva. A legfontosabb annak a tévhitnek az eloszlatása, mely szerint terhesség alatt kettő helyett kell enni, hiszen túlzott súlynövekedés esetén megnő a komplikációk előfordulásának veszélye.

    Egy várandós anya étrendjét az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Étkezzen naponta rendszeresen, 4-5 alkalommal, változatosan és kiegyensúlyozottan, de csak kis mennyiségeket fogyasszon.

    A terhes anya fehérjeigénye 15-20%-kal (~10g) növekszik, hiszen a magzat agyának és izomzatának fejlődésében ez a fő építőelem. Elégtelen bevitel esetén koraszülés illetve vetélés léphet fel. Fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, melyet sovány húsokból (csirkehús, pulykahús, sertéscomb), zsírszegény húskészítményekből, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halakból, napi 0.5 l alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, emellett tojásból (heti 3-5 db, alaposan megtisztítva) fedezhet.


    A vas (szerepe a vérképzés, O2szállítás), a cink (vércukorszint szabályozás), B6-vitamin (a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges, hiánya felelős a terhességi depresszióért, illetve csökkenthető a hányinger, hányás) B12vitamin (folsav felszívódásához és a vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen) a húsokból és húskészítményekből szívódnak fel a leghatékonyabban. A belsőségek is jó forrásai a vasnak (pl. máj), de nem szabad túl gyakran fogyasztani a magas A vitamin tartalmuk miatt, hiszen túlzott bevitel esetén fejlődési rendellenességekhez vezet.

    A babák csontozatának fejlődéséhez a kulcs elem a kálcium, melynek legjobb forrása a tej és a tejtermékek, melyekben megtalálható a kálcium hasznosulásához elengedhetetlen D vitamin is. A zsírszegény tej, joghurt, sajtok, túró és kefír ajánlható fogyasztásra, a vaj és a tejszín fogyasztását azonban mérsékelni kell magas zsírtartalmuk miatt. A megnövekedett szénhidrátszükségletet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldség és főzelékfélékkel, valamint száraz hüvelyesekkel lehet fedezni.

    Heti 2-3 alkalommal burgonyát is lehet fogyasztani. Fehér kenyereket, finomított lisztből készült termékeket nem ajánlott gyakran enni, hiszen kevés hasznos anyag, viszont annál több felesleges kalória kerül a szervezetbe. A húsok, a tojás és a tejtermékek fedezik a szükséges zsírmennyiséget.

    A javasolt ételkészítési eljárások zsírszegények: főzés, párolás, teflon edényben, alufólia alatt vagy sütőzacskóban történő sütés. Az olajos magvak tökéletes forrásai a telítetlen zsírsavaknak, E vitaminnak, amelyek elengedhetetlenek a magzat idegrendszerének és izomzatának fejlődéséhez. Kerülendő a bő, illetve a használt olajban sütés. Kenőzsiradékként light margarint használjanak vaj helyett. Zöldség-, gyümölcs-, főzelékfélék naponta többször, frissen vagy párolva érdemes fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin. Itt említhető meg a C-vitamin, amely a méhlepény és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez szükséges, emellett a folsav bevitelére is fokozottan ügyelni kell már teherbe esés előtt is, hiszen a gerinc és az idegrendszer fejlődésében játszik fontos szerepet. Magas folsav tartalmú a spenót, sóska, brokkoli, zöldbab, kiwi.

    A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmúak, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, ami terhesség alatt gyakran előfordul. Rostokban gazdag még a korpás kenyér, barna, magvas kenyerek és lisztek, barnarizs, mazsola, aszalt sárgabarack.

    Mit kell kerülnie a várandós kismamának?

    Kerülni kell az alábbiakat: cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi. A túlzott sózás is kerülendő, mert emeli a vérnyomást, és az ödéma kialakulásának valószínűségét. Ha elkerülhetetlen a só használata, akkor csakis jódozottal sózzon a kismama, hiszen a jódnak kiemelt szerepe van a vérkeringésben, az anyagcsere-szabályozásában, valamint a pajzsmirigy-hormon termelésében. A kímélő fűszerezés javasolt, célszerű zöld és száraz fűszernövényekkel ízesíteni.

    Mit ihat a kismama?

    Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta). A tejet, és akár a csapvizet is érdemes fogyasztás előtt felforralni a fertőzések elkerülése végett. Fogyasszon minél ritkábban szénsavas italokat, cukros üdítőket, szomját csillapítsa inkább csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (frissen facsart), illetve házilag készített zöldség levekkel, zöld, vagy gyümölcsteákkal.

    A desszertekről és édességekről nem kell lemondani, de azokat is csak mértékkel, és inkább az étkezések befejező fogásaként fogyasszák. A desszertek helyes kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kevesebb energiát és zsírt tartalmazó, tej- vagy gyümölcsalapúakat részesítsék előnyben. A felelősség óriási, hiszen teljes mértékben a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő baba, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, fejlődőben lévő szervezetét.



    Forrás: www.webbeteg.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A dédelgetett csecsemõkbõl kevésbé stresszes felnõttek lesznek

    Könnyebben megküzdenek az élet nehézségeivel azok a felnõttek, akiket pár hónapos csecsemõkorukban anyjuk elhalmozott szeretetével - állítja egy amerikai tanulmány.

    Az egyesült államokbeli Rhode Island szövetségi államban, 482 személyt vizsgáltak a kutatók, akik összehasonlították nyolchónapos csecsemõk anyjukhoz fûzõdõ viszonyát értékelõ adatokat a már felnõtt, 34 éves alanyok különbözõ tesztekkel mért érzelmi viselkedésével az 1990-es években.

  • Ha egészséges a Mama, akkor egészséges a Baba

    Általános jelenség, hogy az egészséges terhes nõ, aki jól érzi magát, közérzete kifogástalan, a szülés megindulásáig szeretne dolgozni. Amennyiben orvosa engedélyezi, ezt nyugodtan meg is teheti. Hogy ne érezze magát túl fáradtnak, néhány hasznos tippet szeretnénk adni alábbi gyakorlatainkkal.

    A munkahelyi tevékenység és az otthon végzett házi munka sok mozgást igényel, de ez nem a szülésre felkészítõ testmozgás.

  • A táplálékintolerancia és az allergia bábáknál

    A táplálékintolerancia és az allergia bábáknálA táplálékintolerancia a táplálékallergiához hasonló tünetekkel jelentkező állapot, melyet valamilyen elfogyasztott élelmiszer vált ki, hátterében azonban nincsen tényleges allergiás folyamat. A táplálékintolerancia is és az allergia is sürgős orvosi kezelést igénylő komoly betegség, amely speciális táplálást igényel. Csecsemőknél ilyen, intoleranciára utaló tünetek lehetnek a görcsös hasfájás (kólika), hasmenés, haspuffadás, gyakori bukások, nehéz etethetőség, bőrkiütések, bőrpirosodás, makacs székrekedés, rossz alvás, állandó éjszakai felsírás, ébredés.

  • Veszélyes az anyatej?

    Ideje újragondolni az anyatej pozitív megítélését - jelentették be dán kutatók.

    Ideje újragondolni az anyatej pozitív megítélését - jelentették be dán kutatók, akik hosszú ideig folytatott vizsgálataikra hivatkozva azt állítják: az anyatej sok mérgezõ anyagot tartalmaz.

    Dániában átlagban fél éven át szoptatják, illetve etetik anyatejjel az anyák gyerereiket, mert úgy vélik, hogy ez a legjobb táplálék a babának.

  • A terhesség alatt bevitt jód biztosítja a gyermek megfelelő szellemi fejlődését

    A terhesség alatt bevitt jód biztosítja a gyermek megfelelő szellemi fejlődésétAzzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően. Eredményeik értelmében komoly hátrányokat szenvedhetnek azok a kisgyerekek, akiknek az anyja a terhessége alatt nem jut hozzá megfelelő mennyiségben jódhoz.

  • Milyen bútorok passzolnak a babaszóbába?

    Az élet egyik legörömtelibb eseménye, amikor kisbaba érkezik a családba. Nem elég azonban csak izgatottan várnunk erre a nagy eseményre, készülnünk is kell rá! Egy kisbabának nem hiányozhat a kiságy, a pelenkázó és az anya számára egy kényelmes, karfás fotel a szoptatáshoz. A legelsõ, amit be kell szereznünk: a kiságy. Az édesanya szempontjából az olyan ágy a praktikus, amelynek az egyik oldala leereszthetõ. Ez a megoldás a már tipegõ gyermek számára is megkönnyíti a ki-be közlekedést, emellett az önállóság örömét is megadja számára.

  • Vigyázat élõsködõk!

    Meleg van, ilyenkor természetes, hogy a rekkenõ hõségben mindenki minél kevesebb ruhában szeretne otthon vagy a szabadba heverészni. Ez alól a gyermekek sem kivételek. De még mielõtt pelenkára és bugyira vetkõztetnénk csemetéinket, nem árt felkészült a várható kellemetlenségekre!

    A szúnyogok elsõsorban vízparton, de akár a lakásunkban is elõfordulhatnak. Csípése kisebb nagyobb bõrpirosodást, duzzanatot és viszketést eredményezhet. Szívása még felnõttként is kellemetlen, nemhogy gyermekként.

  • Kerüljék a koffeint a kismamák

    Ruth Lawrence a Journal of Caffeine Research szakfolyóiratnak adott interjújában azt állította, hogy mivel a csecsemõk anyagcseréje nem tudja megfelelõen feldolgozni vagy kiválasztani a koffeint, a szoptató édesanya kávéfogyasztása következtében felhalmozódhat a babák szervezetében, ami éberséget, ingerlékenységet és egyéb tüneteket okozhat.

    A kávén, teán és csokoládén kívül számos más termékben, például az üdítõitalokban, sportitalokban és néhány vény nélkül kapható gyógyszerben is elõfordulhat koffein.

  • Az autizmus a koraszülött piciket jobban fenyegeti?!

    Újabb vizsgálat bizonyítja a koraszülöttség és az autizmus közötti lehetséges összefüggést

    Washington - Egy amerikai vizsgálat szerint azoknál a koraszülötteknél, akik a kelletténél három hónappal elõbb születtek, kétszer-háromszor magasabb az autizmus kialakulásának valószínûsége. Az autizmus idegi fejlõdési rendellenesség, amelynek tünetei kora gyermekkorban manifesztálódnak, s az érintettek csökkent kommunikációs és kapcsolatteremtõ képességében, valamint viselkedési zavaraiban nyilvánul meg.

  • A nehéz születés is állhat a gyermekkori agresszió hátterében

    A nehezen napvilágra jött és a szülés során fogóval világra segített gyerekeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki gyermekkorban az agresszív viselkedéshez hasonló problémák azokhoz a gyerekekhez képest, akik császármetszéssel születtek - állítják kínai kutatók. A viselkedésbeli problémáknak köze lehet a kortizol nevû stressz hormon magas szintjéhez. A kortizolt a szervezet a stresszes és nehéz születéskor is termeli. "A születés nehézségének és a gyermekkori pszichopatológiás viselkedésnek talán a szervezet kortizolválaszához van köze" - írták a szakemberek.

  • Nem ártalmas a szülés közbeni falatozás

    Az orvosok régóta vitatkoztak azon, hogy van-e kockázata a vajúdás alatti evésnek.

    Az orvosok ezentúl talán nem fogják tiltani a vajúdó kismamákat az evéstõl. Egy friss felmérés ugyanis kimutatta, hogy semmi kár sem származik abból, ha az anya falatozik a fájdalmak közötti szünetekben. Nem változik a vajúdás hossza, nincs szükség gyakoribb orvosi beavatkozásra vagy pláne császármetszésre akkor, ha a kismama eszik szülés közben, állapította meg a British Medical Journalban kedden megjelent tanulmány.

  • Gyógyszerfogyasztás a várandósság alatt

    Gyógyszerfogyasztás a várandósság alattA várandósság időszakában minden kismama remélhetőleg tudatosabban étkezik, sokat mozog és kerüli mindazt, amiről úgy véli-tudja, hogy a pocaklakót veszélyeztetné. Különösen fontos az óvatosság a gyógyszerekkel kapcsolatban. Mellőzésük azonban az olyan krónikus betegségek kezelésében, mint az asztma - sokkal többet árt, mint amennyit használ! A helyes légzés fontosságáról a legtöbb kismama hallhatott már a szülésre felkészítő foglalkozások vagy a kismamatorna során.

  • Családi napközi és bölcsõde

    Családi napközi és bölcsõde is kellene ahhoz, hogy a fiatal szülõk munkát és gyereket is vállalhassanak. A családi napközik nem rivalizálnak a bölcsõdékkel, csupán olcsó és hatékony alternatívát kínálnak a kisgyermekes családoknak a hagyományos gyermek elhelyezési módszerek mellett - közölte a Három Királyfi Három Királylány Intézet. Az intézet tájékoztatása szerint hetvenöt hallgató képzésére elegendõ pénzt nyert a Nemzeti Civil Alapprogramtól a Csodacsalád Egyesület, mely családi napközis nevelõket képez az ország kilenc pontján.

  • Gyógyszerszedés a várandósság alatt

    Gyógyszerszedés a várandósság alattKismamák esetében a gyógyszerszedés mindig kényes téma. Az ezzel kapcsolatos óvatosság, feszültség persze nem véletlenül alakult ki a köztudatban. Régen úgy gondolták, hogy a méhlepény semmilyen káros anyagot nem enged át, így az anya által szedett gyógyszerek nincsenek hatással a magzati fejlődésre. Ezt a fajta gondolkodást alapjaiban ingatta meg a ’60-as években egy gyógyszerrel kapcsolatos botrány. Az eredetileg köhögésre, megfázásra és fejfájásra alkalmazott gyógyszert, el kezdték javasolni kismamák számára is, hányingercsillapító hatása miatt.

  • A lábak vizesedése a terhesség alatt

    A lábak vizesedése a terhesség alatt A vizesedés során a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet. Nyáron a meleg hatására a tünetek fokozódhatnak. A terhességi vizesedésre illetve lábdagadásra érdemes figyelni, főleg ha az a visszerek megjelenésével is társul, mert egyes esetekben komolyabb gondokat is előre jelezhet. Terhesség során bizonyos fokú lábdagadás megengedett, mivel ilyenkor a szervezet több vizet tart vissza. Emellett a növekvő anyaméh nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé.