2020.12.03. - Ferenc, Olívia

A glutén bevezetés nem mindegy mikor történik

A glutén bevezetés nem mindegy mikor történik
A glutén bevezetés nem mindegy mikor történikNagyon sok fejtörést okoz a kisgyermekes anyukáknak, a kényesebb összetevők bevezetése, így például a gluténé. A bevezetés időpontja azért nem egyértelmű, mert míg néhány évvel ezelőtt inkább halogatták a dolgot, manapság egy viszonylag új kutatás eredményeinek köszönhetően korábbra tolódott a kérdés. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, a búzaszem fehérjetartalmának mintegy 80 százalékát teszi ki. A glutén teszi lehetővé, hogy egyes lisztekből rugalmas tésztát gyúrhatunk, míg ez gluténmentes (pl. kukorica vagy rizslisztből) nem lehetséges.
A gluténbevezetés „hogyanja” sem mindegy, hiszen nem mindenki szeretné háztartási keksszel tömni a négyhónapost. Ráadásul a különféle babatermékek között rengeteg olyan van, amelyik bár elvileg pici babának való, mégis tartalmaz tejport, tojást, szóját, cukrot és egy sor olyan dolgot, amit viszont még nem kéne.

A jelenlegi ajánlások szerint a gluténtartalmú élelmiszereket kis mennyiségben kell bevezetni valamikor 3 és 7 hónapos kor között. Azaz megnő a gluténérzékenység kialakulásának kockázata, ha a glutént már 3 hónapos kor előtt adjuk a babának (gondolom, ez a ritkább, bár láttam már egészen pici csecsemőt is babapiskótával a kezében), de akkor is megnő a kockázat, ha 7 hónapos kor után találkozik csak az élelmiszerrel. Szintén növeli a kockázatot, ha rögtön nagy mennyiségű gluténnal indítunk, és naponta többször komplett étkezéseket akarunk kiváltani a gluténtartalmú gabonafélékkel.

Három dologra érdemes tehát figyelnünk:

1. három és hét hónapos kor között kapjon a baba glutént,
2. de semmiképpen sem sokat, csak kis mennyiségűt,
3. ha lehet, a glutén bevezetésének időpontjában még anyatejet is kapjon.

(Kérdés lehet még, hogy mi számít „kis mennyiség”-nek? Gyermekorvos szerint heti három-négy alkalommal nagyjából egy kávéskanálnyi búzalisztnek vagy búzadarának megfelelő mennyiséget javasolt.)


Glutént a a búza,a rozs, az árpa, a tönköly, a kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is tartalmaz. Búza pedig gabonapelyhekben, lisztben, búzaliszttel készült péksüteményekben, kekszekben, és a gabonapépekben van. Ezek közül gyakorlatilag bármelyiket választhatjuk. Érdemes ügyelni arra, hogy a választott étel cukormentes legyen, és hogy a baba el tudja rágni – sokan a darált háztartási kekszre esküsznek, csak sajnos abban elég sok cukor van.



Forrás: www.divany.hu