
Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatóinak különbözõ emlõsökön végzett vizsgálatokkal sikerült kimutatniuk, hogy a terhesség ideje alatti fokozott cukorfogyasztásnak különbözõ hatásai vannak az állatok hím-, illetve nõstény magzataira. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a cukor akadályozza a megfelelõ tápanyagellátást.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az Endocrinology címû folyóiratban közzétett eredményeikbõl az is kiderült, hogy a fruktózzal etetett patkányok nõstény magzatainak magasabb volt a fruktóz és vérglükóz szintjük, mint a hím-, vagy bármely más, mindössze vízzel táplált patkány magzatoké. A szerzõ, Mark Vickers jelenleg egy utótanulmány keretei között ellenõrzi az eredményeket.
A szakember szerint munkájukkal sikerült rávilágítaniuk, hogy a kismamák "jelentõsen megnövekedett" cukor fogyasztásának milyen következményei vannak a magzatokra nézve. "Jelentõs növekedést tapasztaltunk a fruktózzal édesített italok és ételek fogyasztásában, különösen a reproduktív korú nõk esetében" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph címû brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).
"Elsõ alkalommal sikerült olyan eredményeket kapnunk, amelyek azt sugallják, hogy a fiú, illetve lány magzatok eltérõ módon reagálnak a kismamák fruktóz fogyasztására, és ez a nemi-alapú eltérés összefüggésben lehet a méhfejlõdésben bekövetkezõ változásokkal" - tette hozzá.