
Az régóta ismert, hogy a kamaszoknak sok kalciumot kell fogyasztani a növekedés korában, amikor szinte szemmel láthatólag nyúlnak a csontjaik. Ez nemcsak ekkor lényeges, hanem akkor is, amikor eljön az öregkor és ezzel együtt a szinte alig elkerülhetõ csontritkulás.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A D-vitaminszint, mely késõbbi életkorban vagy a felnõtteknél a vérben keringõ kalcium mennyiségét szabályozza, a két csoportban gyakorlatilag azonos volt. Ez arra utalt, hogy újszülöttkorban a kalcium beépülése nem a D-vitaminszinttõl függ.
A kutatók megvizsgálták a csontvelõben lévõ õssejteket és itt találkoztak az igazán érdekes tudományos újdonsággal. A kalciumszegényen táplált malacok õssejtjeinek egy része már arra programozódott, hogy csontsejtek helyett zsírrá alakuljon.
A váratlan jelenség fontossága az, hogy az így programozott sejtek képezik az állat egész életében a csontszövetet. Ez azt jelenti, hogy a kalciumban szegény táplálék már a születés utáni napokban eldönti a kifejlõdõ sertés csontrendszerének erõsségét: a csontok több zsírt tartalmaznak és kevesebb kalciumot.
A kóros csontfejlõdés következménye, hogy ezeknek az állatoknak a csontsûrûsége egész életükben rosszabb lesz, ráadásul hajlamosak elhízásra, ami sertések esetében nem túl nagy hátrány, de az emberi fejlõdés szempontjából elõnyösnek nem mondható.
A munkacsoport eredményei, a szakemberek szerint, az élelmiszeripar számára jelölnek ki új irányt, korszerûbb gyermektápszerek készítésére. Ezeket a szempontokat a kismamák táplálkozása szempontjából is fontos volna figyelembe venni.