2024.04.26. - Ervin

Édesítõszerek a terhesség alatt

Édesítõszerek a terhesség alatt
A kismamák legtöbbje felteszi magának a kérdést, vajon fogyaszthat-e édesítõszereket? Ártalmasak-e a terhesség idején?

Ha csak valaki nem cukorbeteg, és ezért fokozatosan figyelnie kell a napi cukorbevitelre, normális esetben semmi ok arra, hogy túl sok mesterséges édesítõt fogyasszon. Lehetséges azonban, hogy valaki annyira megszokta az édesítõszerek ízét, hogy fogyasztása semmiféle mellékhatással vagy problémával nem jár.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A manapság legelterjedtebb három mesterséges édesítõszer: az aspartame, a szacharin és az acesulfame K. Klinikai vizsgálatok alapján az aspartame minden várandós kismama számára biztonságos, kivéve azokat, akik esetében „phenylketonuria" áll fenn. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia közös álláspontja szerint az aspartame fogyasztása a mama és a baba szempontjából egyaránt veszélytelen.

A „szacharin" változás nélkül egyenesen áthalad az emésztõrendszeren, és még ha bizonyos mennyiségben a méhlepénybe is kerül, és eléri a magzatot, szakértõi vélemények szerint semmiféle káros hatásal nem kell számolni. Sõt az Amerikai Diabétesz Társaság cukorbeteg kismamáknak a szacharin fogyasztását javasolja. Az „acesulfame K." nevû édesítõszerrel történt tudományos kutatások semmiféle toxikus hatást nem mutattak ki.