
A terhesség alatti vashiányos anémia és a koraszülés, valamint az alacsony születési súly között összefüggés áll fenn. Szintén fokozott a veszélye ilyen esetben a halvaszülésnek és a csecsemõhalálnak, vagyis nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a problémát. A terhességi vashiányos anémia természetesen az anya egészségi állapotára nézve is hátrányos.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Mit tehetek, hogy megelõzzem a vashiányos állapotot?
Érdemes a terhesség ideje alatt vitaminokat szedni, emellett kiemelt jelentõségû a vasban gazdag táplálkozás. A legjobb vasforrások egyike a vöröshús, bár a szárnyasok vagy a kagylófélék húsa is megfelelõ. A nem-állati eredetû vasforrások között említhetjük a lencse- és babféléket, a tofut, a datolyát, fügét, szilvát, mazsolát, barackot, a burgonyát (héjával), a brokkolit, a zöldleveles zöldségféléket, teljeskiörlésû gabonatermékeket, a dióféléket és magvakat, a zablisztet, a vassal dúsított gabonatermékeket. Fontos tudni, hogy az állati eredetû vas sokkal könnyebben hasznosul az emberi szervezetben, mint a növényi.
Figyelem! A terhesség alatt lehetõleg ne máj fogyasztásával igyekezzünk pótolni a hiányzó vasat. A máj hatalmas mennyiségû A-vitamint tartalmaz, amely egy esetleges túladagolás miatt születési rendellenességekhez vezethet.
Tápanyagok, amelyek megakadályozzák a vasfelszívódást
Kalcium-tartalmú táplálékkiegészítõket vagy kalcium-tartalmú savközömbösítõt lehetõleg ne szedjünk azonos idõben vaspótlószerekkel. A kalcium gátolja a szervezet vasfelszívó képességét. Ugyanezért, ne tejjel vegyük be a vasat tartalmazó táplálékkiegészítõt. A tejet tanácsos inkább az étkezések közötti periódusban fogyasztani. A teáról és a kávéról (a polifenol-tartalom miatt) ugyanezeket állíthatjuk: gátolják mind a vaspótló készítményekbõl, mind pedig a táplálékból származó vas felszívódását.
Tápanyagok, amelyek segítik a vas felszívódását
A C-vitaminban gazdag ételek és italok elõsegítik a vas felszívódását, különösen a növényi eredetû vasforrások esetében. Rengeteg C-vitamint nyerhetünk egy pohár frissen facsart narancslébõl, paradicsomlébõl, egy marék eperbõl vagy egy fél grapefruitból, esetleg egy kaliforniai paprikából.
A hús- és halfogyasztás javítja a nem állati eredetû vas felszívódását is. Egy szelet marhahús például segít a hozzá köretként tálalt zöldsaláta vastartalmának felszívódásában.
Semmiképpen nem szabad tehát elhanyagolni a terhességi anémia kérdését. Öröm az ürömben, hogy vashiányos állapotban a vasfelszívódás fokozottabb ütemben történik, mint megfelelõ készlettel rendelkezõ vasraktárak mellett.