2024.04.27. - Zita

Zöldségekkel csökken az ekcéma kockázata

Zöldségekkel csökken az ekcéma kockázata
A terhesség ideje alatt elfogyasztott bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék különösen csökkentik a születendõ baba gyermekkori ekcémájának kockázatát. Már több tanulmány is vizsgálta már a terhesség alatti E-vitamin és cinkbevitel összefüggését a megszületett gyermekek asztma-hajlamával.

Japán kutatók azonban szélesítették a kört, és a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns bevitelét hozták összefüggésbe a 16-24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatával.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tanulmányba összesen 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenõleges kérdõív kitöltésével térképezték fel.

A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.

Az eredményekbõl kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentõsen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, de nincsenek hatással a nehézlégzésre. Éppen fordítva történik az E-vitamin bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással.

Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban is gazdagok: a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a brokkoli, a fokhagyma, a tengeri halak, a paraj, a joghurt, a káposzta, a karfiol, a spenót és a teljes kiõrlésû gabonák.

Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségû zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin megelõzheti a születendõ gyermeknél az ekcéma kialakulását, a magasabb E vitamin bevitel pedig csökkentheti a csecsemõkori asztmás légzés elõfordulását.