2024.03.29. - Auguszta

Mire figyeljünk a várandósság közbeni szépségápolás során

Mire figyeljünk a várandósság közbeni szépségápolás során
Mire figyeljünk a várandósság közbeni szépségápolás soránA kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség és a szoptatás idején, mint az azt megelőző időszakban. A kismamák haja általában fényesebbé, csillogóbbá, erősebbé és dúsabbá válik, de előfordulhat zsírosodás a fokozott faggyútermelés következtében. Ilyenkor gyakoribb hajmosásra van szükség, erre a célra pedig speciális, kímélő sampont érdemes használni. A hajfestés és a dauerolás nem javasolt a terhesség legkritikusabb, első tizenkét hetében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ugyanis nem ismert, hogy az ezekhez használt vegyszerek milyen mértékben szívódnak fel a kismama keringésébe, innen pedig a magzatba. Továbbá az sem tisztázott, hogy a vegyszerek gőzei a tüdőn keresztül milyen mértékben érik el a keringést. Ezekben a hetekben a legsérülékenyebb a magzat, így legjobb, ha a várandós legfeljebb melíroztat ezekben a hetekben. Várandósan érdemes lemondani a műkörmökről is, mert a körömépítés során szintén ragasztókat, oldószereket használnak és ezek belégzése nem egészséges a kismama számára (sem).

A terhesek bőre sokszor zsírosabbá, problémássá válik a fokozott faggyútermelés hatására, így a bőrápolásnak még fontosabb szerep jut, mint korábban. A bőrtípusnak megfelelő arctisztító készítmény után nagyon fontos a bőr hidratálása. A-vitamin tartalmú krémek nem ajánlottak ebben az időszakban, mivel az A-vitamin a terhesség korai szakaszában összefüggésbe hozható magzati fejlődési rendellenességekkel. Nemcsak az arcbőr ápolására kell fokozott figyelmet fordítani, a bőr testszerte szárazabbá válhat, viszkethet. Sokat segíthet a bőrradíros tusfürdő használata után hidratáló testápoló, esetleg babaolaj. A combok és a hasfal bőrén striák jelenhetnek meg, főleg akkor, ha gyors testsúlynövekedés következett be. Kaphatók speciális krémek a striák megelőzésére, azonban a kialakult csíkok eltüntetése krémekkel sajnos már nem lehetséges. A pirosas-lilás csíkok az idő múlásával fokozatosan elhalványodnak, később gyöngyházfényűvé válnak, ilyenkor már kevésbé feltűnőek. Hogy a kismama testén megjelennek-e terhességi csíkok, az nagyrészt a bőr rugalmasságán, főleg genetikai tényezőkön múlik.

Sok kismama tapasztalja, hogy a kezek bőre szárazzá, érzékennyé válik. Ennek hátterében hormonális változások állnak. Amit tehetünk, hogy mosogatás és takarítás közben gumikesztyűt viselünk, kézmosás után minden alkalommal bekenjük a kezeket speciális bőrápoló krémmel. A szőrtelenítő krémek szintén kerülendők, mivel erős vegyszereket tartalmaznak. Ajánlatosabb a gyantázás vagy az epilátor használata, esetleg a borotválás. A szőrzet várandósság alatt többnyire sötétebbé, erősebbé válik. Sminkelni terhesség alatt ugyanúgy szabad, mint nem várandós állapotban. Érdemes arra odafigyelni, hogy a bőr sokszor érzékenyebbé válik, célszerű hipoallergén kozmetikumok használata.


A szolárium használatáról sok ellentmondó véleményt hallani. Mivel nem történtek a használatával kapcsolatos vizsgálatok, ezért érdemes inkább tartózkodni a szoláriumozástól. Veszélye elsősorban abban rejlik, hogy a test felmelegedésével a magzatvíz is valamelyest felmelegedhet, ezen kívül pedig jelentősebb folyadékveszteséget eredményezhet.

A szauna használata egyáltalán nem ajánlott azoknak, akik a várandósság előtt nem éltek vele. Ha valaki már megelőzően is szaunázott alkalmanként, akkor (problémamentes terhesség esetén, az orvossal történt előzetes egyeztetést követően) a szokásosnál rövidebb ideig ugyan, de folytathatja a terhesség alatt is. A hideg vizes zuhanyt azonban jobb langyossal helyettesíteni, mert a hirtelen nagyfokú hőmérséklet-változás görcsöket okozhat. Várandósan is jóleshet egy forró fürdő, de a hőmérséklet ne legyen 40 foknál magasabb. Nem ajánlott a kádfürdő például a terhesség első trimeszterében, veszélyeztetett terhesség esetén, vagy ha a méhszáj nyitva van (érdemes az orvossal egyeztetni). Mindenképpen oda kell figyelni a megfelelő higiéniára, a felszálló fertőzések elkerülése érdekében. Várandósság alatt a nők egyébként is hajlamosabbak a hüvelyi fertőzésekre.