2024.04.20. - Tivadar

A csecsemőkori csípőficam

A csecsemőkori csípőficam
A csecsemőkori csípőficamA csípőízületek ép fejlődését nagyban elősegíti a minél több szabad rugdalózás. Az úgynevezett csípőízületi diszplázia hajlamosít ficamra, amikor a járásnál ez az ízület már a test terhét kénytelen viselni. A csípőízületi diszpláziát időben fel lehet fedezni, a korán megkezdett szakszerű kezeléssel pedig, a hibás csípőízület korrekciója olyan mértékben fokozható, hogy ezzel gyakorlatilag a legtöbb esetben maga a ficam megelőzhető. A csípőízületek rendszeres ellenőrzése, vizsgálata a csecsemő általános vizsgálati részét képezi.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A combredők aszimmetriája vagy számbeli különbsége nem számít gyanújelnek sem. Ezzel szemben az alsó farredők közti mélységi különbség mellett, azok magassági eltérése már gyanút kelthet. Különösen, ha a térdben és csípőben hajlított helyzetben megfogott láb a középvonaltól, kifelé mozgatásának ellenáll. Ha fennáll a csípőízület fejletlensége, haladéktalanul meg kell kezdeni a kezelést.

Enyhébb elváltozásokat terpeszpelenkával kezelik, amely megfelelő szögben tartja a lábat, így a combcsont szépen illeszkedik a csípőízületbe. Az ortopéd orvosok római számokkal jelzik az elváltozás súlyosságát: az I- es az egészséges, a II, III, IV- es pedig a beteg csípőízületet jelöli. A terpeszpelenka II- es típusúnál használható eredményesen, az ennél súlyosabb elváltozásokat Pavlik-kengyellel, esetleg műtéttel korrigálják. A Pavlik kengyelt a térdízületben minden mozgást lehetővé tesz és a csípőízületben való mozgás terén is csak a középvonalhoz való közelítést gátolja. A csecsemő a maga szabad alsó végtag mozgásaival állandó nyomást gyakorol a csípőízületre.
A csípőízületi diszplázia korai diagnózisa és kezelése tehát szerencsére a legtöbb esetben meg tudja előzni magát a ficamot. Magyarországon a csípőszűrés csecsemőkorban 4-6 hetesen illetve 3-4 hónaposan szükséges. Nem tudni, hogy a csípőficam miért alakul ki, mindenesetre gyakoribb lánycsecsemőknél, első gyermeknél, farfekvéses gyereknél, nagy születési súlynál és kis mennyiségű magzatvíz esetén, valamint öröklődhet. Néha azonban a fenti tényezők egyike sem áll fenn, a gyermek mégis csípőficammal születik. A sikeresen, akár konzervatív, akár műtéti módszerekkel meggyógyított csípőízület terhelhető. A rendellenesség súlyosságától függ a teljes gyógyulás lehetősége.