2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A várandósság alatti lúdtalp kialakulásának megelőzése

A terhesség különféle lábfájdalmakat okozhat, melyek közül az egyik leggyakoribb probléma a terhességi lúdtalp. Noha a lúdtalp a terhesség során „normális” lehet, az azzal járó fájdalom sosem. Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt is lúdtalpasak voltak, nagyobb a kockázata, hogy a terhesség során fájdalmas lúdtalp deformitás alakuljon ki.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A normális lábszerkezet fenntartásában számos szalag és ín segít, ám ezek némelyike a terhesség során károsodhat. Egyes terhességgel összefüggő hormonok mennyisége a terhesség során nő. Ezek egyike a relaxin, melyet a hüvelyi szülés megkönnyítésére termel a szervezet. A hüvelyi szüléshez elengedhetetlen, hogy a kismedencei csontokat összetartó szalagok elernyedjenek. Ez teszi lehetővé, hogy a csontok kismértékben elmozdulhassanak annak érdekében, hogy a magzat végighaladhasson a szülőcsatornán.

Sajnos ez a hormon a láb ínszalagjait is befolyásolja, ami megsüllyedt lábboltozatot eredményezhet. Azonban nem csak az ínszalagok lazulása vezethet bokasüllyedéshez. Nagymértékben hozzájárul a terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás is, ami növeli a lábra és a lábboltozatot támogató struktúrákra nehezedő stresszt.

Mikor a lábboltozat megsüllyed, a lábfej is meghosszabbodik. Sok nő tapasztalja, hogy a terhesség során vagy közvetlenül azután, fél-egy számmal nő a cipőmérete. A lábfej eme megnyúlása, és a lábboltozat megsüllyedése talpi íngyulladáshoz, a sarok fájdalmához vezethet. Ez a fajta fájdalom általában az ágyból kilépve, vagy tartós állás, illetve lépcsőzés hatására rosszabbodik.

A terhességi lúdtalp megakadályozásához viseljen olyan cipőt, mely megfelelő támogatást nyújt. Kerülje el a hosszú ideig tartó egyhelyben állást, illetve a mezítláb járást. Tartson szünetet, ahányszor csak úgy érzi, a lába kezd elfáradni. A lábak felemelésével csökkentheti a láb- és bokaduzzanatot, ez segít abban, hogy jobban érezze magát.

Az ortopédiai talpbetétek rendkívül hasznosak a lábboltozat stabilizálásában. Amennyiben a láb jobb pozícióban van, a munka nagy részét a csontok veszik át, így csökken az inakra és szalagokra nehezedő nyomás. Ha bármilyen ilyen típusú változást érez a lábában, keressen fel egy szakorvost, annak érdekében, hogy elkerülje a maradandó károsodást.

Mivel terhesség alatt bőven van miért aggódni, nem muszáj, hogy a lúdtalp miatt is aggódnia kelljen. Megelőzéssel és korai felismeréssel, kezeléssel elérheti, hogy lába egészséges legyen a terhesség alatt is.