2024.04.25. - Márk

Az epilepszia nem zárja ki a teherbe esést és a gyermekvállalást

Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Vonatkozik ez minden egészséges nőre, de azokra a nőkre is, akik valamilyen betegségben szenvednek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az epilepsziában szenvedő nők speciális problémákkal találják szembe magukat, ha gyermeket szeretnének. Elsődleges veszélyt jelent, ha a terhesség alatt epilepsziás roham lép fel. Különösen igaz ez a terhesség első három hónapjában, mert ekkor az epilepsziás rohamkészség fokozódik. A második veszélyforrás maga az antiepilepsziás terápia, mely fokozza a magzati fejlődési rendellenességek rizikóját.

A legelső és legfontosabb szabály a terhes nő számára, hogy ne döntsön anélkül, hogy egy epileptológus szakértővel ne konzultálna. Orvosa segítségével gondosan tervezze meg terhességét. A terhesség alatt végig kerülni kell mindazokat a helyzeteket, amelyek rohamot produkálhatnak, pl. alváshiány, alkohol, csokoládé, villódzó fények, kimerülés, meghűlés.

Egészséges életviteléhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, a túlzott koffeinfogyasztást.

Egyes antiepileptikumok a szervezetben lévő folsav szintet csökkentik. Ezért fontos, hogy a terhes nő a terhessége alatt folsavat tartalmazó multivitamint is szedjen, mert ezzel az egyes veleszületett fejlődési rendellenességek kiküszöbölhetők.

A legtöbb epilepsziában szenvedő terhes normál, hüvelyi úton szüli meg gyermekét, néhány esetben szükséges lehet a császármetszés. Ha a szülés folyamata alatt fordul elő epilepsziás roham, akkor azonnali császármetszés szükséges. Antiepileptikum szedése mellett az anya szoptathat, ez csak ritkán okoz mellékhatást a babának, esetleg aluszékonnyá válhat. Ebben az esetben a szoptatás abbahagyása javasolt.

A gyermekvállalás epilepsziás nők esetében a fentiekre figyelő epileptológiai gondozással, folsavadagolással, monoterápiás antiepileptikummal, a gyógyszer szérum vérszint érték állandóságának biztosításával, rendszeres terhesgondozás mellett 90%-ban sikeres.