2024.04.23. - Béla

Testmozgás a várandósság alatt

A mérsékelt testmozgás a legjobb szüléselõkészítés – feltéve, ha a baba és a mama jól vannak. A szív- és érrendszer, a légzés, az izmok és a csontozat a terhesség és a szülés közben nagyon igénybe vannak véve.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezért a várandósság alatt is maradjunk mozgásban. A rendszeres edzéssel könnyebb lesz nem túllépni az „ajánlott” 10-12 kg-os testsúlynövekedést. Ezen kívül javul a kondíciónk, erõsebbek leszünk, és ez segít, hogy könnyebben átvészeljük a szülést.

Ne feledjük azonban, hogy olykor némi pihenésre is szükségünk van. Gondoskodjunk a nyugalmi és mozgásfázisok kiegyensúlyozott kombinációjáról. Legalább naponta kétszer tegyük fel a lábunkat és lazítsunk.

A rendszeres gyakorlatok nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is kielégítõek lehetnek. A felszabaduló hormonok, pl. az endorfinok miatt érzelmi fellendülést élhetünk meg. A gyakorlatok azonban a babának is jót tesznek. Kap egy oxigénlöketet, ami serkenti az anyagcserét. Az endorfinok a babánál is jó közérzethez és elégedettséghez vezetnek. Ezen kívül a hintázó mozgások rendkívül megnyugtatóan hatnak.

A megszokott mozgásunkat terhesség alatt is folytathatjuk. A futás is lehetséges, ha edzett futók vagyunk. Az erõedzésnél az alacsonyabb terhelést gyakoribb ismétléssel kombináljuk. Kerüljük a túl kemény edzést. Hagyjuk abba, ha nem érezzük jól magunkat.

A szívünknek a terhesség alatt több vért kell pumpálnia a szervezetbe, ráadásul a placentát is el kell látnia. Hogy ne terheljük túl a szívünket, figyeljünk arra, hogy a pulzusunk ne emelkedjen percenként 140-145 fölé.

A kezdõ sportolók számára a séta, a nordic walking vagy a kerékpározás alkalmas. Különösen ajánlott az aquafitnesz. Edzés elõtt, közben és után igyunk bõségesen. Könnyebben izzadunk, mint különben, és ezért sok folyadékra van szükségünk.