2024.03.29. - Auguszta

A megtermékenyítés révén bekövetkezõ ikerterhesség nagyobb kockázatot jelent

Az IVF, vagyis mesterséges megtermékenyítés révén bekövetkezõ ikerterhesség nagyobb szövõdményi kockázatokat rejt magában mind az anya, mind pedig a babák számára, mint két külön egy embriós terhesség - állapította meg egy svéd tanulmány.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Arról már régóta vita van a szakemberek között, hogy a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetõen bekövetkezett ikerterhesség valóban rossz dolog-e azoknak a pároknak, akik kétségbeesetten szeretnének gyereket.

Mind az újszülött, mind az anya számára sokkal jobb, hogyha az anya két IVF és két külön terhesség révén hoz létre két gyermeket, összehasonlítva azt az ikerterhességgel járó kockázatokkal.

Ezek az eredmények alátámasztják azt, hogy egyetlen embrió beültetése IVF révén minimalizálja az ikerterhességgel járó kockázatokat.

A tanulmány keretében a 2002 és 2006 közötti mesterséges megtermékenyítéseket vették szemügyre. Ezek között a nyilvántartásban 991 olyan ikerterhesség volt, amely dupla-embrió beültetését követõen alakult ki, míg 921 olyan anyát, akik két gyermeknek adtak életet két külön terhességet követõen.

Az ikrek mintegy 47 százaléka koraszülött volt, 39 százalékuk pedig nagyon alacsony súllyal született. Összehasonlítva az egy gyermekes születéseknél ugyanez az arány 7 az elõbbi és kevesebb mint 5 százalék az utóbbi esetében.

Emellett az ikrek nagyobb valószínûséggel küzdenek légzési problémákkal, vérmérgezéssel vagy sárgasággal. Édesanyjuk pedig két-háromszor nagyobb eséllyel küzd toxémiával a terhesség alatt és négyszer nagyobb eséllyel szülnek császármetszéssel.

Súlyos fejlõdési rendellenességek és életveszélyes egészségügyi problémák tekintetében azonban nem találtak különbséget a kutatók.