2024.04.23. - Béla

Nyári hõség babákkal

A nyári hõség és a tûzõ nap mindannyiunkat megvisel. Felnõttként tudjuk, mi a jó nekünk, hol a tûrõképességünknek a határa, meddig feszíthetjük a húrt. Ami azonban nekünk még nem árt meg, az nem biztos, hogy a kisgyereknek is megfelel. A babákat óvnunk kell, épségükre még jobban figyelnünk kell.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Amikor nagy a forróság, védekezésre kényszerülünk. Tenni kell az ellen, hogy felforrjon az agyvizünk, hogy megõrizzük az épelméjûségünket, testi egészségünket. Hõháztartásunknak köszönhetõen szervezetünk izzadni kezd. A folyadékvesztésnek köszönhetõen szomjasak leszünk, szaporábbá válik a légzés és a szívverés. A rosszullétet úgy kerülhetjük el, ha pótoljuk az elvesztett folyadékot és visszahûtjük szervezetünket.

A gyerekeknél sincs ez másként. De mivel az õ szervezetük gyengébb, rájuk jobban oda kell figyelni. Meg kell elõzni a túlhevülést és a megégést.

Nyáron végre anélkül lehet a babát a szabadba vinni, hogy órákon át tartó öltöztetéssel bajlódnánk. Önfeledt meztelenségbe mégse hajszoljuk a gyereket. A szabadon lévõ bõrfelület megég a tûzõ napon. Használhatunk sok faktoros naptejeket, bõrét legegyszerûbben mégis felöltöztetéssel lehet megvédeni. A laza szövetû, szellõs, természetes anyagból készült, világos színû ruhadarabok kellõ biztonságot és kényelmet nyújtanak. A fejükre kerüljön kendõ, sapka, lehetõleg szemellenzõs, hogy egyúttal a szemét és arcát is védjük.

10 és 16 óra között ne vigyük a gyereket a szabadba, és legfõképpen ne napoztassuk. Olyankor a legkárosabb a sugárzás, legnagyobb a hõség. Ha mégis elkerülhetetlen, árnyékos, szellõs helyet keressünk.

Ha nem mozdul ki az ember, akkor is fel kell venni a harcot a hõséggel. A lakás könnyen felmelegszik. Nappal érdemes zárni az ablakot, függönnyel a besötétíteni. A gyerek testét naponta többször hûsítõ vízzel áttörölhetjük, benedvesíthetjük a hajukat, arcukat. Légkondicionáló használata esetén különösen figyelni kell a csecsemõkre. Az õ érzékenységük csupán kinti hõmérséklethez képest 4-5 foknyi hûtést visel el.

Amikor izzadunk, nem csak a folyadék távozik a szervezetbõl, hanem az ásványi anyagok is. Ezeket pótolni kell. Lehetõleg nagyon sok vízzel. Ne adjunk cukros üdítõt. A bõséges folyadék mellett csökken az étvágy, ilyenkor a könnyû ételek, saláták, gyümölcsök fogyasztása elegendõ.

A babák sem viselkednek másként a nyári hõségben, mint mi, felnõttek. Csupán kicsit érzékenyebbek. És jóval több törõdést igényelnek (kánikulában is).