2024.04.19. - Emma

Fertõzés indíthatja el a gyerekkori leukémiát

London - A brit Rákkutató Intézet kutatói tanulmányukban leírják a folyamatot, ahogyan szokványos fertõzések kiválthatják a gyerekkori leukémiát. Azonosítottak egy fehérjét, amelyet a szervezet a fertõzésekre adott válaszként termel, és amely elindítja a betegség kifejlõdését - írja a Journal of Clinical Investigation címû szaklapban megjelent tanulmány alapján a BBC hírportálja. Ez a molekula egy átalakító növekedési faktor (TGF), amely befolyásolja egyes sejttípusok osztódását és átalakulását: a rákmegelõzõ õssejtek sokszorozódását is kiváltja a kutatók szerint.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Korábbi kutatások már azonosítottak egy méhben lezajló genetikai mutációt, két gén egybeolvadását, amely a leukémia-elõsejtek képzõdéséért felelõs. Ezek a sejtek aztán a csontvelõben növekszenek, idõzített bombaként akár 15 évig is várakoznak a testben.

Az eddigi adatok szerint minden századik újszülöttben lehet jelen a mutáció, de csak szintén minden századiknál fejlõdik ki leukémia. Ez azt jelzi, hogy a sejtek teljes átalakulásához ráksejtekké kell még valamely független tényezõ is, amely elindítja a változást.

A mostani tanulmány szerint a fertõzésre adott TGF-termelõdés lehet ez a kiváltó tényezõ. A fehérje nagymértékben gyorsítja a rákmegelõzõ sejtek szaporodását, ezért növeli annak esélyét, hogy azok egy része tovább károsodik, és leukémia fejlõdik ki.

Mel Greaves, a kutatócsoport tagja úgy véli, ezek után megállapíthatják, hogy a fertõzésre adott szokatlan immunválasz miként vezet leukémiához, így lehetségessé válhatnak olyan megelõzõ intézkedések, mint a védõoltások alkalmazása.