2024.04.16. - Csongor

Mikortól adhatunk halat a csecsemõnek?

Mikortól adhatunk halat a csecsemõnek?
A halolaj, s a benne található jótékony omega-3 zsírsavak az egészséges immunrendszer fejlõdésében játszanak fontos szerepet. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentõ hatása képes az immunrendszer alakulását kedvezõ irányba befolyásolni, s így csökkenteni az allergiák valószínûségét.

Az általános orvosi ajánlás szerint azonban a hal, étrendbe történõ bevezetését tanácsos a gyermek egy éves kora utáni idõszakra halasztani, éppen az allergiás reakció elkerülése végett.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Akik családjában elõfordult allergiás megbetegedés, a halételek bevezetését csak a 3. életév betöltése után javasolja.

Svédországban azonban a fenti javaslat 2003-tól érvényét vesztette, ugyanis nem találtak megfelelõ bizonyítékot annak alátámasztására, hogy a halételek bevezetésének elhalasztása csökkentené a halra adott allergiás reakció megjelenésének valószínûségét. Épp ellenkezõleg, egyre több vizsgálat igazolja, hogy a halak egy éves kor elõtti bevezetése csökkenti az allergiás reakció megjelenését.

Természetesen további vizsgálatok szükségesek egy új, általános érvényû hozzátáplálási ajánlás megfogalmazásához. A halfogyasztás 1 éves kor elõtti bevezetésének tanácsosságát addig is számos kutatás elemzi.