2024.03.29. - Auguszta

Szájpenész oka és kezelése

Szájpenész oka és kezelése
A szájpenész, orvosi nevén soor, a szájnyálkahárya gombás fertõzése, melyet a candida albicans nevû faj okoz, és mely elsõsorban csecsemõknél és idõseknél alakul ki, akiknek még (vagy már) gyenge az úgynevezett sejtes típusú immunvédekezése. Mint a gombás fertõzések általában, ez a típus is a nyálkahártyát, a bõrt és a bélrendszert támadja.

A candida gomba az egészséges ember szervezetében (pl. a hüvelyben) is jelen van, kis mennyiségben. A nedves, sötét, meleg helyeken él, ezért jelentkezik újszülötteknél és csecsemõknél elsõsorban a szájüregben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


A babák a szülés alatt is megfertõzõdhetnek az anyai hüvelyváladéktól, de a nem megfelelõen sterilizált cumik, gumieszközök is okozhatják. Lappangási ideje 2-5 nap.

A szájpenész elõször a szájüreg belsejében, majd a nyelven (ritkán a garaton is) megjelenõ vastag, fehéres-szürkés lepedék. Eleinte kisebb foltokban láthatjuk, súlyosabb esetben összefüggõ lepedékréteget alkot.

Ez a leírás akár a szoptatás után a szájban maradt tejlerakódásra is illene, ám míg ez utóbbit könnyen letörölhetjük, a szájpenész igen makacs; erõsen ragaszkodik a helyhez, ahol egyszer megtapadt, és erõteljes dörzsöléssel is nehezen távolítható el. Ilyenkor az alatta lévõ nyálkahártya vöröses, vérzékenye marad egy darabig, de ez idõvel elmúlik.

Ebben a fázisban a babák általában észre sem veszik, nem látszik rajtuk semmi - ritkán azonban már ilyenkor is elõfordulhat étvágytalanság, nyugtalanság. Az igazi nyûgösség azonban késõbb várható, amennyiben nem sikerül megszabadulnunk a fertõzéstõl.

Mit tehetünk?

Ha nem vagyunk benne biztosak, vajon csak a lerakódott tejrõl vagy valóban szájpenészrõl van-e szó, tekerjünk egy steril gézlapot a kezünkre, mártsuk kamillateába és töröljük át a baba szájüregét. Ha ez segít, nyugodtak lehetünk, hogy csupán az ottmaradt tej okozott riadalmat.

Amennyiben valóban szájpenészrõl van szó, de még csak a szájüreg fertõzõdött, gombaölõ ecsetelõre lesz szükségünk. Legelterjedtebb vény nélkül kapható ecsetelõ a borax-glicerines oldat (rózsaméz), de például a gyógynövényboltokban kapható grapefruitmag-kivonat olaja is hatásos lehet.

Mártsuk bele az ujjunkra tekert steril gézlapot, és erõteljes mozdulatokkal, jól rányomva töröljük át a baba szájüregét. (Nem elég finoman törölgetni, mert úgy soha nem tûnik el.) Érdemes ilyenkor a mellet, a cumikat, vagyis mindent alaposan fertõtleníteni és áttörölgetni az oldattal, ami a baba szájába kerül, hogy elkerüljük a felül- és visszafertõzést.

Általában napi hat alkalommal kell ezt a mûveletet elvégezni, vagy minden szoptatáskor. Aki nem bánja, hogy ordít ilyenkor már a pici, könnyebben hozzáfér a száj belsõ felületéhez, de van, aki szívesebben idõzíti szoptatás utánra.

Amennyiben már a bélrendszer is fertõzõdött, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor általában tartósabb, babát is, mamát is érintõ kezelést javasolnak, a fertõzés súlyosságától függõen.

Amikor már a bélcsatorna is fertõzõdött, érdemes kifejezetten boraxos popsitörlõt és specilis popsikenõcsöt beszerezni, és ezeket körülbelül a fertõzés megszûnése után még egy-két hétig használni.

Nagyon fontos ilyenkor a baba bõrének minél gyakoribb szellõztetése. Amennyit csak lehet, hagyjuk szabadon a popsiját. Jótékony lehet még az óvatos infralámpázás; a babát fektessük le meztelenül, takarjuk le egy textilpelenkával, a lámpát pedig tegyük fölé (a polcra, falra szerelve) olyan magasságba, hogy ne égesse, csak kellemes meleg jusson el hozzá. Akár egy órát is szunyókálhat így a lámpa alatt, a bõrének nagyon jót fog tenni.