2024.04.19. - Emma

Mi az E-vitamin szerepe?

Mi az E-vitamin szerepe?
Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.

Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemzõ tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a D-alfa-tokoferol a leghatásosabb. Gyulladásgátló hatása is ismert.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


A vegyes táplálék E-vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír mennyiségétõl és minõségétõl (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E-vitamin szükséglet. 1 g többszörösen telítetlen zsírsav, 0,5-0,8 mg-al növeli a tokoferolszükségletet.

Embernél nem fordulnak elõ hiánytünetek, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekbõl képes elõállítani a neki szükséges mennyiséget. Hiánya vérszegénységet, meddõséget, izomsorvadást okoz. Túladagolása nem ismert.

E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, zöldnövények, gabonamagvak, de fõleg a csíráztatott magvakból nyert olajok.