2024.03.29. - Auguszta

Az elsõ napok, hetek a családi fészekben

Az elsõ napok, hetek a családi fészekben
A szülés utáni elsõ hat hetet gyermekágynak nevezzük, ez az édesanya regenerálódásának idõszaka. A szoptatás az elsõ hat hónapban általában természetes fogamzásgátlást is jelent,illetve a méh visszahúzódását és regenerálódását is segiti.

A szülés után-egészséges állapotban-a nemi szervek elég gyorsan visszanyerik eredeti formájukat.A hormonális változások,az anyatej-elválasztás beindulását és a szoptatást segitõ hormonok hatással vannak a peteérésre,így befolyásolva a ciklusos vérzést és a peteérés elmaradását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A méhösszehúzódást érzékeli az anyuka,amikor szoptatás közben alhasi görcsöket tapasztal. A párok maguk döntik el, hogy szülés után mikor kezdik újra szexuális életüket,de szülést követõ negyedik-hatodik héten ajánlott az elõzetes nõgyógyászati ellenörzõ vizsgálat.Ha az édesanyának a szülés után panaszai vannak(lázas, hüvelybõl vérzik,gátsebe begyulladt,stb...),akkor azonnal forduljon orvoshoz!

A gyermekágyas idõszakban az édesanyának kiméletes életvitelre van szüksége.Különösen az elsõ gyermek érkezésekor az elsõ hetek folyamatos készenléti állapotban telnek.A baba minden rezzenésére, hangjára,mozdulatára odafigyel az egész család.A mamának ki kell használni pihenésre,lazitásra a baba alvással eltöltött idejét.

Az anyukák az édesapák segitsége mellett családtagok,barátok,ismerõsök támogatását is vegyék igénybe.A szoptató édesanya egészséges életmódjához megfelelõ tápanyagbevitelre és folyadékpótlásra van szükség.Gyakori panasz, hogy alig van ideje az édesanyának a saját tisztálkodására,testápolására.A kezdetektõl sokat segít a rendszeresség,például a baba fürdetésének ideje,a levegõztetés,a séták,a háztartási teendõk idõ-és személyi beosztása.

A gyermekágyas idõszak elsõ látogatói várhatóan a nagyszülõk,akik jó szándékkal,segitõkészen közelednek unokájukhoz és a családhoz. A további látogatókat,rokonokat,barátokat,ismerõsõket az újszülött egyhónapos kora után fogadjuk!

Ha megoldható,a vendégek akkor is kevés idõt töltsenek a kicsi közelében, hogy ne zavarják a nyugalmát. Nagyon fontos az édesanya és az édesapa lelki megerõsítése.Fel kell dolgozniuk azt a csodálatos élményt, hogy gyermekük született, és ezzel megváltozik a család élete.A középpontba a gyerek kerül,minden õérte van.

A felelõsségtudat nyomasztó hatású is lehet,a fáradtság elkeserdést idézhet elõ.Jó szülõje leszek-e a gyermekemnek? Jól szoptatom-e,elegendõ-e a tejem?Miért sír?Miért alszik annyit? Csupa aggodó kérdés,amelyhez elérhetõ szakember szükséges.Õ nem más, mint a körzeti védõnõ,aki a gyermekágyas idõszakban hetente(szükség esetén gyakrabban)látogatja a családot. Figyelemmel kiséri a csecsemõ fejlõdését,az anya állapotát,a család helyzetét.

Megerõsit,megnyugtat,tanácsot ad,ami éppen szükséges.A védõnõ segít a rendszeres életritmus megszervezésében,hogy az édesanyának a babája mellett önmagára és a párjára is jusson ideje. Tájékoztatja az anyukát azokról a módszerekrõl,amelyekkel jobban megismerhetik gyermekük jelzéseit,viselkedését, és azokról a lehetõségekrõl,amelyek a lakókörnyezetben elérhetõk.