2024.04.16. - Csongor

Amikor egyesülnek a férfi és a nõi ivarsejtek

Amikor egyesülnek a férfi és a nõi ivarsejtek
A férfi és a nõi ivarsejtek egyesülését, megtermékenyítésnek nevezzük. Az így keletkezett új sejt neve: zygóta, ami egy új élet kezdetét jelenti. A férfi ivarsejtjei szexuális izgalom során kerülnek a nõ hüvelyébe, de csak 48 óráig termékenyítõképesek .

A nõi petesejt csupán 2-3 napig életképes – de csak 24 óráig termékenyítõképes. A szexuális izgalom fokozódásával a herék, mellékherék és az ondóvezeték izmai összehúzódnak és a spermiumok a húgycsõbe préselõdnek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ondóhólyag és a prosztata által termelt testnedvek a spermiumokkal összekeveredve alkotják a nemi váladékot. A hímvesszõ barlangos testjei vérrel telõdnek-ezáltal létrejön a hímvesszõ merevedése. A szexuális izgalom csúcspontján - a hímvesszõ ritmikus összehúzódása kíséretében - a húgycsövön át - az ondóváladék kilövell.

Egy-egy ejakuláció alkalmával – a 2-3 ml ejakulátumban - akár 200 millió spermium is kerülhet a nõ hüvelyébe. A spermiumok jól és gyorsan mozognak, bár haladásuk során sok elpusztul közülük.

Ha a nõnek az elmúlt 2 napban volt ovulációja (petesejt kiszabadulása a tüszõkbõl) - akkor az ivarsejtek találkozása létrejöhet. (Ez a folyamat: a megtermékenyítés vagy fogamzás). Ekkor, a felszabaduló enzimek hatására - a többi spermium már nem tud a petesejtbe behatolni.

Ha nem volt érett petesejt (nem ovuláció körüli idõben történt a kapcsolat) akkor- a hímivarsejtek elpusztulnak - és a méh nyálkahártyája - az esedékes menstruációs idõben vérzés közepette leválik.

Ha az ivarsejtek találkoztak: A születendõ gyermek neme, hogy: fiú lesz-e vagy leány - az ivarsejtek találkozásának pillanatában eldõl és a hímivarsejt kromoszómáitól függ. Az ember minden sejtjében 46 db vagyis: 23 pár kromoszóma van. A kromoszómapárok egyik fele az anyától, a másik fele az apától származik. A 23 pár közül 1 pár az un. nemi vagy sex kromoszómapár. A nõk csak X a férfiak X és Y kromoszómával rendelkezhetnek.

Nõ: X X
Férfi: X Y
eredmény : XX XY

kromoszómák találkozása. Ezt hívjuk kromoszómális nemnek. A fogamzás pillanatában jelen van mindazon anyag, ami egy új emberi lény kialakulásához szükséges. Az anyai és az apai kromoszómák egyesülésekor tehát: egyedi, új és önálló emberi élet jön létre: a közös gyermek.