Az EU tagállamainak 65 százaléka követi ezt az ajánlást, brit kutatók azonban most kételyüket fejezték ki ezzel kapcsolatban. Mary Fewtrell, a University College London orvoskutatója és kollégái olyan elemzést tettek közzé, amely szerint a széleskörûen elfogadott ajánlás nincs kellõképpen alátámasztva.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szerzõk további érve, hogy a pépes ételek korábbi bevezetése jobban felkészíti a csecsemõket a többi élelmiszerre, például a zöldségekre. A kevésbé fejlett országokra ugyanakkor nem érvényes e megállapítás. Ott ugyanis a kizárólagos szoptatással elõzhetõk meg leginkább a szennyezett ivóvízbõl és élelmiszerekbõl eredõ megbetegedések. A kutatás okaként egy, az elmúlt években megfigyelhetõ trend szolgált, miszerint a hozzátáplálás kezdete egyre inkább késõbbre tevõdik - írták az orvosok.
Más szakértõk kétkednek a tanulmány hitelességében. Janet Fyle, a brit védõnõk egyesületének tagja úgy nyilatkozott, hogy négy hónapra korlátozni a szoptatás idejét visszalépés lenne, és a bébiétel-gyártók kezét véli a háttérben felfedezni. A négy szerzõ közül hárman ugyanis már dolgoztak a bébiételipar tanácsadóiként, vagy kaptak onnan kutatási pénzeket. A német szoptatásvédelmi bizottság is hasonlóan áll az ügyhöz, bár nem követi szigorúan a WHO ajánlását.
Szerintük az elsõ félévben szoptatni kellene a babákat, legalább az ötödik hónap elejéig pedig kizárólag anyatejjel történjen a táplálás, még az allergiára fokozottan hajlamos gyermekek esetében is. Végsõ soron a brit orvosok is a hozzátáplálás elkezdésérõl beszélnek, nem a szoptatás abbahagyásáról. A pépes ételek bevezetését követõen - amelyre legkésõbb a második életév elején sort kell keríteni - is ajánlott tovább szoptatni a csecsemõket. A szoptatás idejét anya és gyermek együtt határozzák meg.