A Turkui Egyetem "Koszorúér-betegség Kockázatitényezõ-csökkentési Munkaterve" alapvetõen azzal foglalkozik, hogyan lehet gyerekeket megtanítani arra, hogy egészségesen étkezzenek.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Önként jelentkezõ családokból 540 gyermek került héthónapos korában a vizsgálati csoportba és 522 gyerek a kontrollcsoportba. Az utóbbi családok egészségét ugyanolyan gondossággal figyelték, mint a vizsgálati csoport tagjaiban lévõkét, de étkezésüket, életvitelüket külön nem igyekeztek befolyásolni.
Mindkét csoportban anyatejes táplálás folyt az elsõ évben. A vizsgálati csoportban a gyerekek és szüleik az elsõ hét esztendõben évente kétszer részletes étkezési tanácsadáson vettek részt, aztán a következõ hét évben ezt évente egyszer ismételték. Igyekeztek elérni, hogy a gyerekek kevesebb állati eredetû, telített zsírt egyenek, helyette telítetlen zsírt, olajt fogyasszanak és mind több zöldséget, gyümölcsöt, rostdús ételt.
A gyerekek átlag napi fél liter sovány tejet ittak és a késõbbi években is ilyen tejtermékeket ettek. Nemrég a 14 éves korban észlelhetõ eredményeket ismertették. Meggyõzõen kiderült, hogy az évente rendszeres tanácsadásban részesülõ családok gyerekeinek a koleszterin bevitele alacsonyabb volt, a "rossz" koleszterin szintje esetükben alacsonyabbnak bizonyult.
Harri Niinikoski, a munkacsoport vezetõje kiemelte, hogy a kedvezõ vérzsírértékek tizenéves korban is megmaradtak, amikor a gyerekek már mind gyakrabban családon kívül étkeztek. "Úgy gondoljuk, hogy az egészséges étkezés szokását az élet korai idõszakában kell elsajátítani. Ha a szérum koleszterinszintjét sikerül igen sok emberben csökkenteni, akár szerény mértékben is, az a koszorúér-betegség okozta halálozást jelentõsen javíthatja" - mondta.
>> Fincsi Receptekért KLIKK ide!